Penningstinna kineser köper egendomar över hela Europa och USA
Kinas ”nakna tjänstemän” har köpt fastigheter runtom i världen. (Foto: AFP/Getty Images)


Under den senaste rättegången mot Bo Xilai, tidigare medlem i Kinas politbyrå, presenterade åklagare bevis för att Bos hustru, Gu Kailai, köpt en villa i Frankrike värd över tre miljoner dollar (20 miljoner kronor). Bos familj är dock bara en av många tjänstemän som har tillgångar och anhöriga utomlands, bland annat i Europa, Australien, Kanada och USA.

Zeng Wei, son till Zeng Qinghong, en annan tidigare medlem av politbyrån, betalade motsvarande 185 miljoner kronor för en hundraårig herrgård i en förort till Sydney 2008, enligt en rapport från Sydney Morning Herald i april 2010.

Kineser är förbjudna enligt lagen att föra ut mer än 50 000 dollar (331 000 kronor) ur landet årligen, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Men den kinesiska ekonomin blev från 2000 till 2011 åderlåten på 3,79 biljoner dollar i olagligt penningutflöde, enligt en rapport från Global Financial Integrity i oktober 2012, vilket ger en uppfattning om fastighetsköpens omfattning.

Vancouver identifieras ofta som en fristad för högt uppsatta tjänstemän inom det kinesiska kommunistpartiet, som söker en plats utomlands dit de kan flytta sina familjer.

I den västra kanadensiska metropolen består cirka 20 procent av befolkningen nu av människor som ursprungligen kommer från Kina, enligt en rapport från japanska Asahi Shimbun i slutet av 2012.

Fastighetsmäklare säger att över hela Europa köper Kinas rika upp ett mer varierat utbud av exklusiva dyra egendomar, inklusive franska vingårdar, hus i medeltida byar i Italien, och lyxiga strandvillor i Spanien, enligt Xinhua.

Kineser köper också nybyggda lägenheter i Paris och London, där det finns bra skolor, rapporterade The Guardian.

Data från US National Association of Realtors visade att kineser och kanadensare är de som ligger i topp som de snabbast växande grupperna bland bostadsköpare.

Cypern, Portugal och Grekland är det senaste målet för rika kinesiska husköpare, enligt en artikel i Bloomberg från 12 augusti.

Men familjer till högt uppsatta parti- och regeringstjänstemän döljer ofta sin status när de köper hus och annan egendom.

”Det som är gemensamt för dem är deras tendens att undvika kontakt med andra och begränsa sina sociala aktiviteter till en liten grupp människor som de litar på”, berättade en kinesiska som är bekant med cirka tio partitjänstemän i Kanada, för Asahi Shimbun.

En fastighetsmäklare i norra Kalifornien berättade i fjol för Epoch Times att hon träffat ett kinesiskt par som var ute efter att köpa ett hus som kostade 3 miljoner dollar i Palo Alto. När hon frågade paret vilken bransch de var i, avböjde de att svara.

Översatt från engelska.