Peking vinner fotfäste i Centralamerika
Kinas vice jordbruksminister Hui Liangyu, Costa Ricas vicepresident Laura Chinchilla Miranda och Costa Ricas utrikesminister Bruno Stagno på en presskonferens i San José, Costa Rica, maj 2008. (Foto: Tim McDevitt/Epoch Times)


Medan resten av världen iakttar Pekings färdigställande inför OS, har Kina tågat in i Centralamerika, en region som traditionellt kallas för Uncle Sams bakgård.

Sedan juni 2007 har Kina öst pengar in i Costa Rica. Förändringarna ägde rum efter att det centralamerikanska landet bröt sina diplomatiska relationer med Taiwan efter nästan 60 år.

Kinas lyckade uppvaktning av Costa Rica kan verka som en bisak på den internationella scenen, men att Kina går in i länder som Costa Rica idag, kan dock tyda på att ett betydande regionalt maktskifte är på gång.

Så mycket har världen förändrats sedan det kalla kriget, då USA pumpade in hundratals miljoner dollar i ekonomiskt och militärt stöd till Centralamerika, med löftet om att ”sätta gränsen” för den Sovjet-sponsrade ”kommunistexpansionen” på halvklotet. Idag när USA:s politik i stort sett fokuseras på terrorbekämpning i Mellanöstern, använder Kina sin nyvunna ekonomiska styrka till att smida ny vänskap med USA:s närmaste grannar.

Tidigare i år gjorde en
kinesisk delegation, ledd av Kinas vice jordbruksminister Hui Liangyu, ett formellt besök hos Costa Ricas ledare i huvudstaden San Josè. Costa Ricas president, vice president, utrikesminister och ledare från det nationella förbundet var på plats. Stora pengar var involverade och man kom till många överenskommelser. Båda länderna menade att deras nya relation är seriös och under snabb utveckling.

Bland de överenskommelser man enats om var en kontant donation på 10 miljoner dollar, en expandering av ett forskarprogram – från 20 till 40 program för Costa Ricanska utlandsstudenter i Kina och en donation på 200 polisbilar.

De nådde även en överenskommelse kring hanteringen av vattenresurser och man initierade samtal om framtida frihandelsavtal. Sammanfattat ledde besöket fram till 11 signerade dokument vilka berörde områden såsom ekonomi, kultur, handel, teknologi, turism, immigration, diplomati och finanser.

En överenskommelse som måhända kan ses som mer förvånande var Kinas plan på att bygga en ny nationell arena i San José. Fem dagar efter delegationens besök i landet började man riva den gamla idrottsanläggningen.

Det är inte en slump att Costa Rica
har blivit Kinas nya bästa vän i regionen. En diplomatisk och ekonomisk dragkamp har pågått mellan Kina och Taiwan de senaste åren.

Ön Taiwan bröt banden med Kina 1949 och formade en egen regering. Alltsedan USA:s dåvarande president Richard Nixon etablerade diplomatiska band med kommunist-Kina i början av 70-talet, har Taiwans allierade i världen minskat. idag har Taiwan fullständiga diplomatiska relationer med bara 23 länder. De Latinamerikanska nationerna representerar den största delen av de allierade.

Observatörer menar att Kina ökar pressen på dessa länder för att isolera Taiwan.

– Ett av Kinas högsta utlandspolitiska mål är att genomdriva ”Ett-Kina”-politiken. Peking är praktiskt taget besatta av att återförena Taiwan med Kina, säger Daniel Erikson från Inter-Amerikan Dialogue.

Spelfältet i Centralamerika började att förändras till Kinas fördel 2006, då nya regeringar kom till makten i Costa Rica, Nicaragua och El Salvador. Skiftet i de politiska allianserna, som medföljde förändringarna i den historiskt sett ostabila regionen, kan ha underlättat för Kina att få fotfäste. Nicaragua gav en vink om en förestående allians med Kina, men drog sig tillbaka i sista stund och bibehåller, än så länge, sina relationer med Taiwan. El Salvador offentliggjorde starkt sina vänskapsband och sitt samarbete med Taiwan.

Förändringarna i Costa Rica inträffade efter valet av en ny president, Oscar Arias. De diplomatiska banden formaliserades 2007. Maktskiftet öppnade dörren för Peking.

Översatt och bearbetad från: http://en.epochtimes.com/n2/world/beijing-stealthily-gaining-foothold-in-central-america-1885.html