Peking underblåser våldet i Hongkong
Den 3 oktober gick personer som motsätter sig Occupy Central till attack mot fredliga demonstranter i Mongkokdistriktet, och kvinnliga demonstranter blev ofredade. (Poon Zai-shu/Epoch Times)


De våldsamma demonstranter som motsätter sig Occupy Central, demokratiprotesterna i Hongkong, har angripit studenter och utsatt kvinnliga demonstranter för sexuella ofredanden. Enligt Hongkongbor som Epoch Times har talat med har de kopplingar till Peking.

– Det är som om kulturrevolutionen äger rum i Hongkong. Du är mest rädd för dem som står bredvid dig, sade en köpman från Shenzhen, som bara ville kallas Lee, i en intervju med Epoch Times.

Enligt Lee talade de flesta av motdemonstranterna med fastlandsdialekt.

Den kinesiska centralregeringens kontaktkontor har sedan länge organiserat en grupp fastlandskineser för att skapa våldsamheter riktade mot Occupy Central, enligt Lee. Deltagarna utlovades ett tillstånd som gör det möjligt för personer från andra delar av Kina att bosätta sig i Hongkong eller Macao permanent.

Enligt Lee finns det just nu tusentals sådana personer i Hongkong.

– Många fastlandskineser arbetar inte för Kina från sina hjärtan. De vet vad som pågår och de gör det för pengarna, sade Lee.


Den 3 oktober konfronterade motdemonstranter med kopplingar till Peking våldsamt demokratidemonstranter i den så kallade paraplyrevolutionen vid Mongkokdistriktet. (Poon Zai-shu/Epoch Times)

Den 3 oktober konfronterade motdemonstranter med kopplingar till Peking våldsamt demokratidemonstranter i den så kallade paraplyrevolutionen vid Mongkokdistriktet. (Poon Zai-shu/Epoch Times)

Attacker och sexuella ofredanden
Hittills har de hundratals personer som hyrts in för att motsätta sig demokratirörelsen närmast försvunnit i jämförelse med de uppskattningsvis 100 000 demokratidemonstranterna som är utspridda över fyra områden i Hongkong.

Men de som motsätter sig den fredliga rörelsen har ändå ställt till med problem. De har misshandlat demonstranter, rivit tält och haft sönder banderoller.

Kvinnliga demonstranter har också blivit angripna av de som motsätter sig Occupy Central. En kvinna berättade för Amnesty International om hur en man tog tag i hennes bröst när hon stod bland andra demonstranter vid Mongkok vid 16-tiden den 3 oktober.

Hon berättade att mannen också ofredade två andra kvinnor.

Pekingfinansierad grupp
En del av demonstranterna som motsätter sig Occupy Central har organiserats av gruppen Caring Hong Kong Power, som etablerades i juni 2011. Den finansierades av det Kinesiska kommunistpartiet, vilket Epoch Times tidigare har rapporterat om.

På kvällen den 3 oktober började ett internt direktiv från Caring Hong Kong Power att cirkulera på nätet. Det påminde folk om att ta med blåa band – en symbol som nu associeras med motdemonstranterna mot Occupy Central – till aktiviteterna vid Mongkok.

I meddelandet stod: "Det är nödvändigt att bruka våld för anti-Occupy Central-rörelsen, och för att säkra stabiliteten i Hongkong."

"Om anti-Occupy Central-rörelsen inte går bra kommer den allmänna opinionen att förmås svänga till att stödja polisens agerande mot studenterna. Om allt annat misslyckas kommer folkets befrielsearmé att utplåna de förrädare som har svikit Kina."

Det utbröt våldsamheter vid Mongkok på eftermiddagen den 3 oktober. Sporadiska bråk har fortsatt att blossa upp och motdemonstranterna har fortsatt att ge sig på fredliga demonstranter vid Mongkok, Causeway Bay och Admiralty.

"Det här är triader. Jag känner igen deras beteende, tillmälen och metoder. En del av dem är inte från Hongkong. De är fastlandskineser", skrev Tang Kam-hong, en fotograf som bor i Hongkong, i en artikel som publicerades i franska tidningen Libération.

Tidigare misstänkta attacker
Det har länge funnits misstankar om att den kinesiska regimen har försökt använda våld i Hongkong för att tysta dem som kritiserar den.

Kevin Lau, före detta chefredaktör för tidningen Ming Pao blev knivhuggen i benen i februari i år. Många i Hongkong tror att det Kinesiska kommunistpartiet låg bakom attacken.

Chen Ping, som äger tidskriften iSun Affairs, misshandlades av ligister utanför sitt kontor i juni 2013. iSun Affairs är ofta kritisk mot Hongkongs ledning och dess band till Peking.

– Jag kanske gjorde en del personer inom kommunistpartiet arga, sade Chen.

I juni i fjol körde även en bil in i och förstörde porten till Jimmy Lais hus. Lai är ordförande för och grundare av Next Media, Hongkongs största offentligt listade medieföretag, vars publikationer är kända för att vara kritiska mot den kinesiska regimen. Efter att ha rammat porten till hans hus lade ligisterna prydligt en yxa och en köttyxa framför den.Ett direktiv som cirkulerat på nätet från Caring Hong Kong Power uppmanar medlemmarna att agera med våld mot demonstranterna, och utmålar dem som ”förrädare” mot Kina. (Weibo.com)