Peking stör danstävling i New York enligt tidigare diplomat
Chen Yonglin pratar på en presskonferens på Parliament Hill i Ottawa. (Foto: Matthew Hildebrand/The Epoch Times)


Det kinesiska kommunistpartiets långa arm känns på universitet i New York denna vecka efter att en studentklubb har uppgetts försökt få den kinesiska danstävlingen inställd efter instruktioner från Peking.

När New Tang Dynasty Televisionen tillkännagav att dess internationella kinesiska danstävling – en föreställning av traditionell dans med deltagare från hela världen – skulle äga rum i juli på universitetet i New York, borde den kinesiska kulturklubben på universitetet blivit hänförd.

Klubben postade i stället ett brev på sin webbsajt med förtal av tävlingen och organisatörerna.

Chen Yonglin, tidigare kinesisk diplomat, säger att klubben agerade genom anvisningar från Kinas kommunistparti (kkp), som är känd för att trakassera den självständiga kinesiska TV-stationen.

– Den kinesiska kulturklubbens offentliga brev på universitetet i New York (NYUCCC) är nästan likadant som ett dokument som kommunistpartiets propagandadepartement utfärdat, säger Chen, som för två år sedan hoppade av från sin position som förste konsul vid Kinas konsulat i Sydney.

Epoch Times kan bekräfta Chens påstående om kkp:s inflytande över NYUCCC. I intervjuer har ett antal studenter som är medlemmar i NYUCCC hävdat att de erhåller medel från och kontrolleras av det kinesiska konsulatet.

Chen var i Kanada denna vecka för att prata med lagstiftare och media om hotet från Kinas spioneri. Han säger att kommunistpartiet använder omfattande nätverk av täckorganisationer för att driva sin agenda utomlands vilket innefattar studentklubbar på universiteten.

– Sådana grupper kontrolleras i själva verket av den kinesiska beskickningen och de är en förlängning av den kinesiska kommunistregimen utomlands, sade Chen och förklarade att de förväntas samarbeta med kinesiska konsulat och ambassader för att undertrycka organisationer och personer som inte är i linje med kkp.

– Det är ofta olämpligt att den kinesiska beskickningen själv gör vissa saker, och då är det effektivare att använda studentorganisationer med ett neutralt namn.

Chen förklarade att det finns flera olika sätt för kkp att manipulera kinesiska studentorganisationer utomlands, såsom att ge medel till klubbens aktiviteter, skriva referensbrev, skaffa stipendier till kinesiska studenter som plikttroget lyder order och samverka med kinesiska studenter genom att ge dem fria gåvor som till exempel biljetter till olika evenemang.

NTDTV:s talesman Carrie Hung är inte överraskad av Chens påståenden om att NYUCCC har agerat under order från kinesiska konsulatet.

– Att kkp använder täckorganisationer utanför Kina för att befrämja sin agenda är ingen nyhet. Vad beträffar New Tang Dynasty TV har kkp försökt inkräkta på vår verksamhet redan då den etablerades.

Avslöjade dokument från den kinesiska regimen har innehållit direktiv att använda täckorganisationer för påtryckningar mot NTDTV och att störa dess årliga kinesiska nyårsgala och tvinga kabel- och satellitägare att inte sända kanalens program.

NTDTV:s kanadensiska kontor har upprepade gånger vandaliserats och vid många tillfällen satts i karantän när man mottagit paket med vitt pulver. De anställdas bilar har även fått däcken sönderskurna.

Hung förklarade att tv-nätverket dragit på sig Pekings vrede på grund av att det är det enda kinesisktalande TV-nätverk som sänder ocensurerade regimkritiska nyheter till Kinas fastland. Det har varit särskilt högljutt när det avslöjat kkp:s förföljelse av den andliga metoden Falun Gong, kuvande av demokratiaktivister och andra kränkningar av mänskliga rättigheter.

Chen tror att detta är orsak till att tv-stationens sändningar har gjorts till måltavla.

Han säger att det finns flera sätt för kinesiska myndigheter att försöka inkräkta på NTDTV:s aktiviteter. Ett sätt är att påverka organisatörer att förbjuda den tänkta aktiviteten, vilket är precis det som den kinesiska kulturklubben på universitetet i New York har försökt att göra.

Enligt NTDTV:s webbsajt är denna internationella tävling för klassisk kinesisk dans tänkt att ”starta en ny era i kinesisk dans genom att inspirera till skapande av dansstycken, främja kulturellt utbyte och traditionell dans av rent ursprung, ren godhet och ren skönhet.”

Chen sade att han har sett NTDTV:s kinesiska nyårsgala, en föreställning som har satts upp i över 30 städer runt om i världen under 2007. ”Kulturen som den presenterar är som en fläkt av frisk luft.”

– Det är löjeväckande att en danstävling förtalas i sådan utsträckning, säger Chen.

Men Chen tillade att sådana uttalanden som gjordes av den kinesiska kulturklubben endast representerar en liten del av universitetens kinesiska studenter och forskare, och är inte någon åsikt hos den större delen kinesiska studenter.

NTDTV:s Carrie Hung säger att åskådarna borde själva få bedöma evenemanget.

– NTDTV har fört den kinesiska dansen till världsscenen vilket borde applåderas och stödjas, sade Hung.

Ansvariga vid NYUCCC tycks ha försökt undvika Epoch Times reporter som ville ha en kommentar till påståendena. Flera samtal som ringdes till Ke Xiaos mobiltelefon gav inget svar och ingen ringde tillbaka. Till slut svarade en kvinna i mobiltelefonen med namn Sun och identifierade sig själv som advokat och sade: ”Vilka är ni? Varför söker ni Ke Xiao?”

Sun påstod sedan att mobiltelefonnumret länge hade varit hennes och var inte Ke Xiaos. En student i New Yorks universitet som vill vara anonym vidhåller att numret som Epoch Times ringde till är Ke Xiaos nummer och han hade själv helt nyligen använt det.

En reporter ringde också Yi Li som på NYUCCC:s webbplats anges som kulturklubbens vice ordförande. När man fick tag i honom påstod Yi att han inte längre var vice ordförande.

Epoch Times har fått kännedom om att FBI har kontaktats och undersöker anklagelserna gällande NYUCCC.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-6-11/56370.html


(http://dance.ntdtv.com)

(http://dance.ntdtv.com)