Patient i Kina slängdes utanför sjukhuset
Personerna på bilden har ingen relation till artikeln. (Foto: STR/AFP)


Ett kinesiskt sjukhus i de sydliga Hunanprovinsen ska enligt uppgift ha dumpat en oidentifierad patient bredvid en sopcontainer på gatan. När patientens familj tog honom till sjukhuset igen vägrade personalen lyssna på dem. De uppretade familjemedlemmarna började då protestera utanför sjukhuset. 

Enligt Nanfang Daily är Xie Tongjun lärare vid Dapingtang-skolan i Xintian-häradet i Yongzhou i Hunanprovinsen. Han försvann den 15 november på väg hem från skolan. Tre dagar senare hittades han medvetslös på gatan av några lokalinvånare som tog honom till sjukhus. Hans familj fick reda på var han var och skyndade till sjukhuset, men när de kom dit fann de honom bredvid en sopcontainer utanför sjukhusets ingång. 

Enligt Xies svärfar så kom han aldrig hem efter att han lämnat skolan den 15 november. Hans medarbetare kom och sökte honom i hans hem den 21 november, och det var då hans familj fick reda på att något hänt. När de letade efter Xie blev de upplysta av en person vid namn Deng att en person hittats medvetslös på gatan den 18 november och att en ambulans tagit honom till Xintian-häradets sjukhus.

Familjen hittade till sist Xie medvetslös utanför sjukhuset. De postade ett meddelande på internet där de sade att att Xie hittats medvetslös den 18 november och tagits till sjukhus. Han hade varken ID-kort, plånbok eller mobiltelefon och kunde inte identifieras. Då tog sjukhuset inte emot honom eller behandlade honom, utan lämnade honom bredvid en container.

Enligt familjens meddelande hävdade ett vittne att ”två säkerhetsvakter bar ut Xie, åtföljda av en man med ett slagträ av metall i handen. De slängde honom bredvid containern utanför sjukhusets ingång. 

Efter att de hittat Xie bar familjen in honom i sjukhuset igen, men personalen gav dem ingen hjälp.

”Vi bad om hjälp överallt och det verkade som att ingen doktor kunde höra oss,” stod det i familjens meddelande. Till sist fick Xie grundläggande vård, och hans familj tog honom därefter till första folksjukhuset i Chenzhou. 

Familjen protesterade senare utanför sjukhuset i Xintian. De krävde att sjukhuset skulle ge dem övervakningsfilmen så de kunde bevisa om det var sjukhusets personal som dumpade Xie utanför. Deras begäran nekades. 

Xies tillstånd är inte längre kritiskt, men han har inte pratat ännu, enligt artikeln. Familjen misstänker att han varit med om något fruktansvärt. 

Översatt från engelska