Partitjänstemän på mediaträning inför OS


En utbildningsgrupp från det kinesiska kommunistpartiet (KKP) höll den 3 januari en iscensatt presskonferens för att träna kadrer att svara på frågor från media. Reportrar från nyhetsbyrån Xinhua ställde frågorna och det sägs att de inte bara var varierade utan även mycket direkta.

Svar som ”jag har inget att säga om händelsen” accepterades inte. Under senare år har det dykt upp ett antal större händelser i Kina och varje händelse, från SARS till produktkvalite och säkerhet, har fångat världsmedias uppmärksamhet och oro. Sedan Peking gavs värdskapet till de olympiska spelen 2008 blev att svara på frågor från media en oundviklig uppgift för kinesiska tjänstemän på olika nivåer, vilka i sin tur skall instruera andra.

Det rapporterades för första gången att en iscensatt presskonferens hållits för att träna tjänstemän. Runt fyrtio reportrar från nyhetsbyrån Xinhua spelade rollen som mediarepresentanter från Kina och andra länder.

Presskonferensen delades upp i sex delar med ämnen såsom konsumentkostnader, sjukvård och hygien, livsmedelssäkerhet, miljöförstöring och handels- och affärsfrågor. Varje presskonferens höll på i en halvtimme och lokala tjänstemän från olika regioner fick svara på frågorna.

En fiktiv reporter från People’s Daily frågade: ”Vad anser du om kritiken  att de lokala myndigheterna försöker öka BNP utan att bry sig om konsekvenserna?”

En person som representerade nyhetsbyrån Xinhua frågade: ”Hur fördelas vinsten från ett statligt företag? Kan du säga vad din årliga inkomst är?”

En reporter som sades vara från AFP frågade: ”Folk anser att säkerheten vid framställning av livsmedel i Kina är ett stort problem. Har du samma oro när du handlar?”

En reporter frågade: ”Civila refererar till användandet av myndigheternas fordon till privata ändamål som ”korruption på på låg nivå.” Hur löser man den här omdiskuterade frågan? Vilken bil kör du i när du skall till jobbet?”

Reportrarna märkte att många tjänstemän nu framträder iförda kostym och slips, ler och känner sig mer bekväma i sina svar till media efter träningskonferenserna.

Översatt från version