Partiledarna får filtrerad luft medan Peking kokar
Turister tittar ut mot Den förbjudna staden från toppen av Kolberget i Jingshanparken, norr om det forna kejsarpalatset, en smoggig dag i Peking den 10 december 2009. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Sjukhusen är fulla i Peking. Butikerna har sålt slut på andningsmasker, samtidigt som luftkvaliteten har försämrats till den grad att flygplan har försenats och folk är fångade i sina hem.

Enligt luftpartikelmätningar (PM2,5) kan mängden mikropartiklar i Pekings luft vara farlig att inandas och till och med cancerframkallande. Gränsvärdet 500 har överstigits under den här månaden.

Partiledarna i deras lyxiga bostadskomplex i Zhongnanhai åtnjuter emellertid luft som renats av Yuanda Group, med säte i Changsha.

Den första luftrenaren
installerades i Politbyråns stående kommittés mötesrum, och företaget fick sedan in en order till på 200 till priset av 13 500 kronor styck.

Hur pass allvarliga är luftföroreningarna i Peking? Professor He Bing vid China University of Political Science skriver på sin blogg att luftrenaren i hans hus måste tvättas efter 10 dagars användning och det smutsiga vattnet var svart som bläck.

Sjukvårdspersonal vid Pekings barnsjukhus beskriver situationen så här:

– Vårt sjukhus är fullt
med patienter med andningsproblem, cirka sju till åtta patienter varje dag. Vi har lite över 900 sängar i sjukhuset och nästan alla är upptagna.

En Pekingbo som bor lite mindre än en kilometer från tv-skrapan säger att hon har slutat att gå ut, för att skydda sig.

På grund av smoggen i staden sade en Pekingbo:

– Jag har svårt att andas utomhus och mediciner hjälper inte. Endast en kort promenad får mig att svettas otroligt mycket. Det är så smoggigt att jag inte ens kan se tv-skrapan eller något annat. Utomhusdörrarna är täckta av svart rök dygnet runt.

En annan Pekingbo säger att hans väns flyg skulle ha gått i går morse, men det lyfte aldrig.

– Jag promenerade cirka två timmar under eftermiddagen. Min näsa var täppt efteråt, och min kropp känns obehaglig också, sade en person med namnet Liu.

Den 4 december meddelade USA:s ambassad i Peking att luftkvaliteten var på 522, vilket översteg gränsen på 500. Samma dag hävdade Pekings miljöskyddsförvaltning att mätningarna visar att Pekings luft endast är litet förorenad.

Allmänhetens ilska har lett till att Pekings myndigheter nu meddelar att man kommer att göra luftmätningar i hela landet med start år 2016.

Den engelska upplagan av China Daily skrev i tisdags att lungcancer i Peking har stigit med 60 procent det senaste årtiondet. Inte många kinesiskspråkiga personer kommer att läsa den upplagan.

USA:s ambassad lägger ut rapporter om luftpartikelmätningar på Twitter. Men detta sociala nätverk är blockerat i Kina.

Översatt från engelska