Parti- och kommuntjänstemän skaffar mobiltelefoner som inte kan avlyssnas
Två män använder sina mobiltelefoner på en gata i Shanghai den 25 september 2013. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Försäljningen av mobiltelefoner som kan kryptera kommunikationen gick trögt i Shanghai – ända tills kommunistpartiets disciplinenhet kom till staden. Mobiltelefoner med kryptering kan skydda mot olika säkerhetshot, såsom risken att bli avlyssnad.

Försäljningen av kinesisktillverkade mobiltelefoner med kryptering ökade nyligen snabbt i Shanghai, och majoriteten av försäljningen gick till statliga organisationer, enligt Shanghai Morning Post.

En veteran inom mobiltelefonbranschen i Shanghai sade till Shanghai Morning Post att hans företag hade försökt marknadsföra de krypterade mobiltelefonerna till statliga myndigheter i några år, men inte hade haft någon försäljningsframgång. Men på senare tid har plötsligt orderna strömmat in, enligt källan.

Mobiltelefonerna tog slut i Shanghai

"Vi var tvungna att frakta telefoner från Shenzhen (södra Kina) till Shanghai när lagren i Shanghai var tömda", sade källan. "Varje gång förde vi över 500 till 1000 mobiltelefoner."

Beställningarna av krypterade telefoner kom mestadels från Shanghais kommunstyrelse, kommunistpartiets kommunala kommitté, Shanghais kommunala folkkongress och Shanghais politiskt rådgivande konferens, enligt rapporten.

"Om man under ett vanligt telefonsamtal tycker att innehållet är lite känsligt, kan man växla till krypteringsläge. Det tar bara en sekund”, sade Ji, verksam inom Shanghais lokala styre, till Post.

Vill skydda sig mot inspektionspatrullen?

Tidningsartikeln förklarade de inhemska krypterade telefonernas popularitet med rapporter tidigare i juli om bristande säkerhet i Apples iPhone. Men vissa kinesiska nätanvändare kopplar den nya försäljningsframgången till att man satt igång en inspektion rörande korruption i Shanghai.

"Det är uppenbart att det är för att man vill skydda sig mot den centrala inspektionspatrullen." anmärkte nätanvändaren "karolkao1". 

Nätanvändaren "luckhoover" sade: "Nyckelordet är Shanghai. Varför händer det inte i Peking eller Shenzhen?"

En grupp från Centralkommissionen för disciplinkontroll slog sig ner i Shanghai den 30 juli för att i två månader kontrollera statliga departements och tjänstemäns arbete, som en del av den "anti-korruptionskampanj” som leds av president Xi Jinping.

Korruptionsinspektionen i Shanghai följde tätt på offentliggörandet den 29 juli av utredningen av den "store tigern" Zhou Yongkang, före detta säkerhetschef och hög ledare inom det kinesiska kommunistpartiet. "Tiger" syftar på en högt uppsatt partitjänsteman.

Inspektionsgruppen fällde en medarbetare till Jiang Zemin

Sedan offentliggörandet av utredningen av Zhou har det spekulerats en hel del om att Jiang Zemin, den tidigare partichefen, kanske skulle stå inför sitt fall. Jiang är nära förbunden med Zhou, och anses vara den störste tigern av dem alla.

Jiangs politiska makt och inflytande är centrerat i Shanghai, så en utredning i Shanghai kan tyda på att Xi nu riktar in sig på Jiang.

Inspektionsgruppen har redan fällt en nära medarbetare till Jiang och hans son i Shanghai.

Några dagar efter att inspektionsgruppen hade etablerat sig i Shanghai greps formellt Wang Zongnan, tidigare ordförande i företaget Bright Food (Group) Co Ltd med huvudkontor i Shanghai, för mutor och förskingring av allmänna medel.

Översatt från engelska.