Palestinsk inrikesminister avgår
Palestinas inrikesminister Hani al-Qawasmi. (Foto: AFP / Mohammed Abed)


Den palestinske inrikesministern Hani al-Qawasmi har lämnat in sin avskedsansökan, uppger regeringstjänstemän för Reuters. Orsaken är brist på framsteg i reformeringen av säkerhetsstyrkorna.

Det är dock oklart om premiärminister Ismail Haniya har accepterat al-Qawasmis avsked, och en källa sade att det finns en chans att han stannar på posten trots allt.

al-Qawasmis utspel är den första sprickan i den månadsgamla samlingsregeringen mellan rivalerna Hamas och al-Fatah. al-Qawasmi betecknas som politiskt oberoende.

Som inrikesminister har al-Qawasmi ansvar för de palestinska säkerhetsstyrkorna, men han har känt sig utmanövrerad av Fatah-höjdaren Muhammad Dahlan, som har titeln nationell säkerhetsrådgivare.

Tidigare i april godkände regeringen en plan föreslagen av al-Qawasmi om att reformera säkerhetsstyrkorna och bekämpa den växande laglösheten i de palestinska områdena. al-Qawasmi har dock klagat över att inget har gjorts för att genomföra planen.

Islamiströrelsen Hamas manar till svarsattacker sedan israeliska soldater i helgen dödat nio palestinier. Därmed är vapenvilan mellan israeler och palestinier i Gazaremsan i fara.

Samtidigt hotar israelisk militär tränga in i norra Gazaremsan om inte raketbeskjutningen därifrån upphör inom 48 timmar. Hotet framfördes i dag i arabiskspråkiga flygblad som helikoptrar spred över norra Gazaremsan, rapporterade vittnen enligt AFP.

I går försökte Hamas, som i självmordsattentat dödat åtskilliga israeler, uppbåda andra stridbara palestinska grupper till en ny offensiv mot Israel.

”Vårt folks blod är inte billigt”, hette det i ett uttalande från Hamas, som utgör ena hälften av den palestinska regeringen. Rörelsen sade att alla palestinier oavsett ideologi bör samlas och ”med alla medel svara på och göra motstånd mot massakrerna”.

Andra hälften av regeringen, den mer moderata rörelsen al-Fatah, reagerade på blodsutgjutelsen genom att uppmana sin ledare president Mahmud Abbas att bryta alla kontakter med Israels regering. Presidenten har i samtal med USA utfäst sig att hålla regelbundna möten med den israeliske premiärministern Ehud Olmert.

-Israel saboterar presidentens ansträngningar att bibehålla lugnet och stärka vapenvilan, sade Fatahs talesman Abdel Hakim Alwad.

Bland de nio palestinier som dödades i helgens uppblossande fientligheter fanns två milismän och en 17-årig flicka som sköts ihjäl på Västbanken. En palestinsk robotattack mot staden Sderot i södra Israel skadade ett bostadshus.

Israeliska regeringsföreträdare försvarade dödandet som ett led i de operationer som drastiskt har minskat antalet angrepp mot Israel. Palestinska ledare sade dock att dödsskjutningarna försvårar deras strävan att utvidga den fem månader gamla vapenvilan i Gazaremsan till Västbanken.