Översvämningar och skred i södra Kina
Översvämmade gator i Wuhan efter 14 dagars regn. Foto: AFP)


Kraftigt regn i södra Kina har lett till översvämningar och skred i flera provinser. Officiellt har 105 personer dött och 63 saknas, från och med morgonen den 13 juni.

Reservoarerna har svämmat över och förstört odlingsfält i Hunanprovinsen och staden Yueyang. 

I år har många provinser och orter i södra Kina drabbats av torka. Sedan den 13 juni har det regnat häftigt längs nedre delen av Yangtzefloden, och de flesta områden som tidigare var uttorkade har nu satts under vatten. I provinserna Hubei, Jiangsu och Anhui har torkan mildrats på grund av detta. 

Allvarliga översvämningar har inträffat efter flera dagar med kraftigt, ihållande regn i provinserna Jiangxi, Hubei, Hunan, Guizhou och Zhejiang.

Nio dagar i rad med regn har lett till störtfloder i Jiangxiprovinsen. På flera ställen har de varit allvarliga. Över 830 000 människor i 22 kommuner har påverkats, enligt vad statliga medier rapporterade den 15 juni. 

På grund av det häftiga regnet har man i staden Wuhan, som ligger ungefär på mitten av Yangtzeflodens lopp, mätt upp att över 700 miljoner kubikmeter vatten passerat på mindre än en dag. I Hubeiprovinsen har det regnat våldsamt i 32 kommuner, och i 16 av dem är förhållandena extrema. I Xianning har nederbördsnivån som mest nått 178 mm.

Sedan tidigt på kvällen den 14 juni har Kinas nationella meteorologiska centrum utfärdat upprepade stormvarningar. Prognosen är att stormarna kommer hålla i sig fram till den 16 juni.

Översatt från engelska