Över halva Kinas befolkning har läst ”Nio kommentarer”, enligt rättsaktivist
Wu Yalin håller upp ett certifikat som används för att lämna kommunistpartiet. (Foto: Wang Renjun/Epoch Times)


Den kinesiske rättsaktivisten Wu Yalin, som för närvarande söker politisk asyl i Taiwan, säger att över hälften av Kinas befolkning har läst boken ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” (Nio kommentarer). Wu är den senaste personen som efter Hao Fengjun [1] och Jia Jia [2] officiellt bekräftat den enorma vågen av kineser som valt att lämna det kinesiska kommunistpartiet (KKP) och dess grenar.

Wu fick tag på ett exemplar av de ”Nio kommentarerna” i oktober 2007. Han började läsa och bad sedan om tre böcker till. Han tänkte behålla ett exemplar och ge bort de två andra till vänner.

Wu läste boken på två dagar och minns särskilt kapitlet om hur 30 miljoner människor svalt ihjäl. Han kommenterade:

– Den här typen av information är blockerad i Kina. Även om jag bara var två år på den tiden, så berättade de äldre i min hemby att svälten som orsakade 30 miljoner människors död var skapad av människor och inte alls var någon naturkatastrof, som man rapporterade i kommunistpartiets propaganda.

Halva Kinas befolkning har läst de ”Nio kommentarerna”

Wu säger att all information i de ”Nio kommentarerna” är historiska fakta och det var därför han började sprida sina tre exemplar bland vänner.

Under spridandet av de Nio kommentarerna upptäckte han att: ”Över hälften av mina vänner har läst boken och så gott som alla har hört om den, en del läste den redan så tidigt som för två år sedan.”

Wu fortsatte:

– Så vitt jag vet så är de ”Nio kommentarerna” vida spridda, och inte bara bland de vanliga människorna utan även bland många medlemmar i kommunistpartiet. Vad jag vet har mer än hälften av Kinas befolkning läst den. De som läst den har kommenterar alltid: ”Det här är sant”.

Wu pekade också ut att: ”De Nio kommentarerna är öppet spridd utanför Kina men inne i Kina är den väldigt värdefull eftersom det är svårt att få tag på en kopia.”

Att sprida de ”Nio kommentarerna” är olagligt i Kina

Den 11 november fick Wu ett meddelande från en vän som berättade att medlemmar i Bazhongs kommunala partikommitté i Sichuanprovinsen i hemlighet planerade att döma honom till tre års fängelse för att ha spridit de ”Nio kommentarerna.” Wu anklagades för tre saker: ”Spridande av de ‘Nio kommentarerna,’ ”samarbete med antikinesiska krafter” och för att ha ”stört den sociala ordningen i Peking.”

Efter att Wu fått veta att han var i fara insåg han att KKP’s rättssystem inte behöver gå igenom någon domstol och att en mening från länets partikommitté skulle vara tillräckligt för att fälla honom. På grund av detta kunde de lätt fabricera vilka anklagelser de ville, ett grundlöst domstolsbeslut kan på så vis sätta någon i arbetsläger i tre år.

Wu Yalin, som tidigare suttit i fängelse i nio år, förstod den här principen. Utan att berätta det för någon begav han sig därför till Shenzhen där han anslöt sig till en grupp och reste till Thailand. Slutligen anlände han den 27 december till Taiwan där han sökte politisk asyl.

Många lämnar kommunistpartiet i hemlighet

Wu förklarade att anledningen till att han kunde fly från Kina var att han förberett sitt pass flera år tidigare. Efter att ha blivit förföljd av den kinesiska kommunistregimen försäkrade sig Wu om att han kunde fly från landet när som helst.

Den 28 december, omedelbart efter att han kommit till Taiwan, informerades Wu av sin vän att myndigheterna i Sichuanprovinsen hade gått ut med en arresteringsorder och betraktade honom som en grov kriminell. Om han återvänder till Kina kommer Wu att dömmas till tre års arbetsläger utan grund.

Under senare år har många tvivlat på att det stämmer att så många människor lämnar partiet. Wu sade:

– I praktiken lämnar många partiet under ett alias. På grund av den kinesiska kommunistregimens starka press och policies är det många som inte öppet vågar erkänna att de lämnat partiet.

Han sade också:

– Många partimedlemmar gick inte med för att de stödjer kommunistpartiets ideal utan på grund av de personliga fördelarna såsom att kunna få makt och pengar. Jag kan nog säga att om kommunistpartiet istället var i ett demokratiskt land så skulle det inte ens ha ett ben att stå på. Eftersom det är så pass dåligt och har begått så många brott skulle ingen vilja stödja det.

Den vanliga befolkningen har inte fått några verkliga fördelar

Under de senaste åren har den kinesiska kommunistregimen hävdat att de haft en såkallad ”fridfull uppgång”. Även om många hävdar att ”det kinesiska kommunistpartiet förbättrar sig” och att ”regimen behöver mer tid för att förbättra sig,” så håller inte Wu med. Han anser:

– Det har om och om igen bevisats att efter flera decennier av reformer i Kina så har ekonomin verkligen förbättrats – men de som verkligen har tjänat något på det är endast ett litet antal av partimedlemmarna. Många vanliga människor har inte fått några verkliga fördelar. Värdet på den kinesiska yuanen har gått upp i relation till dollarn, men KKP använder sådana pengar till att köpa vapen för att kunna hota Taiwan och till och med USA. Håll inte fast vid falska förhoppningar om att KKP kommer att bli fredligt. Vi bör göra oss av med den här regimen så snabbt som möjligt.

[1] Hao Fengjun, tidigare polis vid 610-byrån vid Tianjins statssäkerhetsavdelning, sökte politisk asyl i Australien efter att ha flytt från Kina i februari 2005. Hao lämnade sitt arbete eftersom ha inte längre ville vara inblandad i förföljelsen av Falun Gong och religiösa grupper. Uppmuntrad av aktiviteter relaterade till ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” och Chen Yonglin så bestämde sig Hao för att offentligt klargöra sanningen.

[2] Jia Jia, tidigare ordförande för Shanxiprovinsens förening för vetenskaps- och teknikexperter. Han lämnade sin turistgrupp i Taiwan den 30 oktober 2006 och meddelade offentligt att han lämnade det kinesiska kommunistpartiet.

Översatt från version