Över 100 döda grisar funna i kinesisk flod - igen
En död gris ligger i en smutsig biflod till Yangtzefloden i Yichang, som ligger i Hebeiprovinsen i centrala Kina. Bilden är från den 12 mars 2013, men denna gång flyter det döda grisar i Ganjiangfloden. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


”När floden blir varm på våren är det grisarna som vet det först”, heter det i en gammal kinesisk dikt. Fast, egentligen står det att det är ankorna som vet det först. Kinesiska internetanvändare har börjat göra narr av det faktum att det precis som vid den här tiden förra året har hittats döda grisar flytande i en kinesisk flod.

Enligt mediarapportering så fiskades den 18 mars 137 grisar upp ur Ganjiangfloden av det lokala miljöskyddsdepartementet. Floden är en viktig vattenled i staden Nanchang i Jiangxiprovinsen.

En lokalinvånare hade sett de flytande kadavren den 15 mars när han simmade i floden. Griskroppar spolades upp på stranden, och lokalbefolkningen meddelade myndigheterna, enligt den lokala tidningen Jiangxi Daily.

Ingen vet vem som dumpade grisarna uppströms.

En chef på Nanchangs djursmittskyddskontor sade till Jiangxi Daily att grisarna till största delen tycks ha dött av smittsam magsjuka, vilket är vanligt bland grisar så här års.

Ganjiangfloden förser Nanchang med vatten, och de döda grisarna hittades nära inloppet.

Personal från vattenföretaget sade till kinesisk media att vattnet var helt normalt, och att inga föroreningar hade upptäckts.

”När en död gris dyker upp i vattentäktsområdet rapporterar vi det genast och vidtar nödåtgärder för att förhindra föroreningar”, sade den anställde på vattenföretaget.

Oroliga invånare blev inte lugnade, och många kommentarer på nätet ifrågasatte vattenkvaliteten och krävde en lösning.

Det är andra året i rad som ett stort antal döda grisar har hittats i floder.

I mars förra året hittades mer än 10 000 ruttnande grisar i Huangpufloden, som rinner genom Shanghai. Det tog över två veckor för myndigheterna att fiska upp dem ur floden.

Döda grisar har också hittats i andra floder i Kina, bland annat  i Hubeiprovinsen, Henanprovinsen och den nordliga Liaoningprovinsen. Man förmodar att de dumpas av grisbönder som vill bli av med sina sjuka djur. Enligt kinesisk media så är det dyrt och tidsödande att begrava eller bränna grisarna, men att bara kasta dem i floden kostar ingenting.

Översatt från engelska