Över 1 000 japaner förgiftade av kinesisk dumpling
Fler än 1 000 japaner förgiftades av dumpling importerad från Kina. (Getty-Images)


Oron över giftiga kinesiska dumplings sprider sig i Japan. Enligt japansk media överstiger de som råkat illa ut tusen personer.

I slutet av förra månaden rapporterade japansk tv att minst tio japaner och en femårig flicka var i ett kritiskt tillstånd efter att ha förgiftats av fryst dumpling från Kina. Andra japaner från olika områden rapporterade till media att de uppvisat symptom som diarré och huvudvärk efter att ha ätit matvaror från samma kinesiska företag, Tianyang Food Processing Ltd.

Enligt det japanska hälsoministeriet har det kinesiska företaget exporterat över 2 500 ton behandlad mat till Japan sedan i januari förra året tills i januari i år. Utöver dumplings rör det sig om t ex fläskkotletter och vårrullar.

Det påvisades att den ifrågasatta dumplingen innehöll bekämpningsmedlet mathamidophos, en kemikalie så giftig att 1,5 gram kan döda en vuxen person på 50 kg. Eftersom undersökningen fastslog att all giftig dumpling var tillverkad den 1 oktober eller 20 oktober 2007, och man fann att en förgiftad familjs förpackning haft ett hål, misstänker den japanska polisen att problemet kanske kan finnas utanför tillverkningen.

För närvarande har man inte dragit några slutsatser om huruvida giftet kommit med råvarorna eller om produkterna förorenats i ett senare skede. Det japanska importföretaget har skickat utredare till den kinesiska fabriken. Även Japans regering har beslutat att göra en oberoende undersökning.

Enligt kinesisk media hör det berörda företaget Tianyang Food Processing Ltd till Hebei Provincial Food Import and Export Co, som har över 600 anställda. Det sägs att det ofta är konflikter angående löneutbetalningar till de anställda inom företaget. Företaget nekade nyligen till möjligheten att matvarorna skulle ha blivit förorenade under tillverkningsprocessen eller transporten inom Kina.

Enligt japansk media har Kina redan tillsatt en utredningsgrupp om fem personer från olika myndigheter. Utredningsgruppen har nu anlänt till Japan för att börja undersökningen på plats.

Händelsen är särskilt känslig för Kina, eftersom ryktet om landets exportprodukter tog allvarlig skada förra året efter en serie säkerhetsskandaler och återkallelse av produkter.


Översatt från
version