Otippad kandidat på väg mot partitoppen
Zhongnanhai i Peking, är huvudsätet för det Kinesiska kommunistpartiet. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Ling Jihua, kommunistpartiets kanslisekreterare, är ett oskrivet kort som är på väg att bli medlem i politbyråns stående kommitté, partiets högsta ledning, som ska utses i höst.

Rykten om Ling har nyligen dykt upp på Internet med ogrundade påståenden om att hans son dog i en Ferrari olycka den 18 mars, eller att han är en del av Zhou Yongkangs och Bo Xilais fraktion.

– Regimen är känd för att i hemlighet fatta politiska beslut. Detta innebär att partiets veterankadrar kommer att ommöbleras, enligt Washington-baserade Kinaexperten Shi Zangshan.

Vissa källor i Peking ser Lings tilltänkta plats i den stående kommittén som den 18:e nationella partikongressens ”mörka hemlighet”. Ling är Hu Jintaos sekreterare och betraktas som Hus högra hand.

För att välja bort tänkbara kandidater för den kommande nationella folkkongressen höll man ett preliminärt röstval tidigare i år för omkring 300 medlemmar i centralkommittén, rapporterade det kinesiska, alternativa mediet utanför Kina, Boxun.com den 4 juni. Källan bakom informationen vill emellertid vara anonym.

Ling som inte är medlem i politbyrån fick fler röster än vissa veteranmedlemmar i politbyrån.

Som sekreterare för centralkansliet och chef för partiets centralkommittés huvudkontor, ser Ling ut att vara vinnare efter två interna röstomgångar, uppger källan till Boxun.

Nyheten spreds sedan vidare bland bloggare.

Ling betraktas som Hu Jintaos “stabschef” och kallas ofta för ”Zhongnanhais förtroendeman”. Zhongnanhai är partiets högkvarter i Peking.

Nyligen hölls en konferens för partimedlemmar direkt under centralkommitténs översyn i Peking. Medlemmar röstade fram 108 kandidater för den kommande nationella folkkongressen i oktober. Enligt uppgifter ska Ling ha hållit ett högprofilerat tal.

Ling sade: “Partiet bör inta en stark politisk ståndpunkt och bevara centralkommitténs makt” och rådde andra partimedlemmar att ”ställa sig på samma sida som Hu Jintaos partiledning”.

Yang Ning, politisk kommentator i USA, sade att Lings budskap riktade sig klart och tydligt mot vissa partikadrar. Efter Bo Xilais och Zhou Yongkangs kuppförsök, bör partimedlemmarna vara lojala mot Hus partiledning.

Lings tal citerades flitigt av regimens medier.

Översatt från engelska