Osäkert inför presidentvalet i Frankrike
Förenade populärhögerns (UMP) kandidat Nicolas Sarkozy (Foto: Pavani/AFP/Getty Images), och socialistpartiets Segolene Royal (Foto: Eric Feferberg/AFP/Getty Images)


Nu på söndag, den 22 april, är det presidentval i Frankrike, men många väljare har ännu inte bestämt sig. Den allmänna förväntningen är att valet avgörs i en andra omgång den 6 maj.

Prognoser visar att det kommer bli en strid mellan fyra toppkandidater. De senaste undersökningarna tyder på att förenade populärhögerns (UMP) Nicolas Sarkozy får 30 procent, socialistpartiets Segolene Royal får 20-22, förenade franska demokraternas (UDF) François Bayrou får ungefär samma andel, och högerextrema nationella frontens Jean-Marie Le Pen får 15 procent.

De åtta andra kandidaterna tillhörande Gröna partiet, extremvänstern, nationalisterna och traditionellisterna, samt andra grupper, väntas få mindre än fem procent var.

Sarkozy stark kandidat

Många tror att Nicolas Sarkozy lätt går vidare till andra omgången. Han leder i samtliga opinionsundersökningar och dominerar i valkampanjer och debatter. Andra kandidater förefaller bedriva sina kampanjer i respons till hans politiska plattform och strategier.

Sarkozy var inrikesminister från 2002 till mars 2007. Under 2004 var han finansminister under en kort period. Sarkozy beskriver sig själv som en handlingskraftig man, redo att återställa det franska folkets nationella identitet, landets säkerhet, och arbetsmoral. Hans motståndare ser honom som en makthungrig politiker. De är särskilt kritiska mot hans syn på pedofiler och homosexuella.

En del tycker att Sarkozy är en smart ultrapragmatiker. Han har deklarerat att han kommer arbeta aktivt för att lyfta vapenembargot som Europa införde mot Kina efter studentrevolten i juni 1989.

Sarkozy motarbetats

Sarkozy anses som huvudansvarig för det omfattande upploppet i Parisförorterna under slutet av 2005. Detta på grund av hans rigida inställning och kontroversiella uttalanden såsom ”Jag ska städa förorterna med högtryckstvätt”.

Starka reaktioner har skapat slagordet “Välj vem som helst men inte Sarkozy”. Bland de franska väljarna pratas inte om vem de skulle vilja se som nästa president, utan vem som kan slå Sarkozy i den andra omgången.

Många har blivit påminda om nuvarande presidenten Chiracs återval 2002. Det byggde inte på ett utbrett stöd för honom utan på att hans huvudmotståndare Le Pen betraktades som en högerextrem nyfascist.

Royals chanser sämre

Valprognoserna är pessimistiska till att någon kan slå Sarkozy som är en duktig talare när han framträder inför gräsrötterna i Frankrike. Efter mer än 100 undersökningar har inte Royal fått högre siffror en enda gång. Royal förväntas förlora i en eventuell andra omgång.

Royal som skaffade sig stor popularitet under 2005 har de senaste månaderna haft svårt att övertyga väljarna om att hon är kompetent nog för att bli Frankrikes första kvinnliga president.

Hennes strategi fokuserar på att höja låga löner och pensioner, erbjuda bättre hjälp till de svaga, och rekrytera nya lärare till skolorna. Men hon saknar trovärdighet i internationella frågor. När hon var i Palestina regerade hon inte mot Hizbollahs uttalande om att Israel skulle förstöras. I Kina lovordade hon landets rättsystem.

Kan Bayrou slå Sarkozy?

Bayrou hade inte mer än 10 procent av väljarstödet tills för två månader sedan. Han är ett allvarligt hot mot Royal. Bayrou har varit tyst under valkampanjen och har vänt sig till dem som inte vill ha ett politiskt dödläge mellan vänstern och högern i parlamentet. Han säger att han vill bygga en nationell samlingsregering av tysk modell.

Trots att sådana visioner betraktas som orealistiska av hans motståndare har Bayrou kunnat behålla anhängarnas förtroende. Han är den enda som har chansen att slå Sarkozy, enligt valprognoserna.

När det gäller internationella frågor uttalade han starkt motstånd till att Iran blir en kärnvapenmakt. Om han vinner valet kommer Frankrike att bojkotta OS i Peking 2008 som en protest mot det kinesiska kommunistpartiets brott.

Jean-Marie Le Pen tävlar mot flera andra kandidater om samma röster, och anses inte ha någon chans att nå andra omgången denna gången. Dessutom försöker Sarkozy att fiska hans röster genom att prata om migrationsfrågor och nationell identitet.

Men de stora frågeställningarna för alla kandidater är uppenbara: ekonomisk stagnation, migrationskontroll, och minskande internationellt inflytande. De franska väljarna förväntar sig att se bättre säkerhet, högre sysselsättning och något som inte var aktuellt i förra valet – att vara stolta över landet.

Översatt från engelsk version.


Förenade franska demokraternas (UDF) François Bayrou under en valkampanj i Lille, norra Frankrike den 17 april 2007. (Foto: Mehdi Fedouach/AFP/Getty Images)

Förenade franska demokraternas (UDF) François Bayrou under en valkampanj i Lille, norra Frankrike den 17 april 2007. (Foto: Mehdi Fedouach/AFP/Getty Images)