OS-liknande säkerhetspådrag under första kinesisk-eurasiska mässan i Xinjiang


Den första kinesisk-eurasiska mässan, China-Eurasia Expo, som hålls i den autonoma regionen Xinjiang har fått mycket beröm av de kinesiska kommunistpartiets myndigheter, men det har även lett till stora besvär för de lokala uiguriska invånarna sedan det öppnades i torsdags.

För att eliminera risken för upplopp bland befolkningen, som länge varit missnöjda med kommunistregimens förtryck, har de kinesiska myndigheterna ökat säkerheten.

De har skickat 20 000 man, ”anti-terror”-fordon och till och med flygplan för att övervaka området. Dessutom har de ställt in alla flyg till huvudstaden Urumqi och dess intilliggande städer, tvingat många affärer och restauranger att hålla stängt, skingrat alla folksamlingar på fler än tio personer, stängt av den lokala telekommunikationen och infört högsta beredskap på de större flygplatserna runt om i landet.

– Försäljare flyttades av rädsla för att deras stånd skulle skada landets image. Affärsägare ombads bära röda märken på kläderna och hålla utkik efter eventuella misstänkta. Alla klagar på de här förebyggande åtgärderna. Regeringen bryr sig bara om sitt eget anseende, sade en invånare till Radio Free China.

En annan invånare sade till nyhetsbyrån att alla större vägar mellan flygplatsen och mässan har stängts av och att invånarna inte tillåts öppna fönstren till sina hem förrän efter avslutningsceremonin.

– Vinaffärer och hotell i närheten vaktas av många poliser som hindrar folk från att komma in. Beväpnade poliser och soldater patrullerar överallt. Affärer i centrum var tvungna att stänga, sade Han, som också bor i staden.

Trots att mässan enligt utsago ska göra reklam för den uigurdominerade staden Urumqi till länder i centrala, västra och södra Asien och Europa kunde man bara se ett fåtal uiguriska affärsmän på mässan. Förutom dem var de enda uigurerna på mässan reportrar för statligt styrda media eller regimtjänstemän, enligt Reuters.

Radio Free Asia fick veta att affärer i hela staden som säljer uiguriskt hantverk tvingades stänga innan mässans öppningsceremoni. Efter krav från civilflygsadministrationen ställs frakt- och postflyg in mellan den 27 augusti och den 7 september.

Översatt från engelska.