OS debatterades i Europaparlamentet
OS debatterades i november under Europaparlamentets kommission för mänskliga rättigheter. (Foto: NTDTV)


Den ytterst ansvarige för arrangerandet av Peking-OS nästa år är även chef för Kinas allmänna säkerhetsbyrå. Detta framgick vid en telefonkonferens mellan demokratiaktivisten Hu Jia och Europaparlamentets kommission för mänskliga rättigheter under novembersessionen.

– Vi hoppades att OS skulle föra med sig demokrati, men nu ser vi istället hur kommunistpartiet utnyttjar spelen för sin egen legitimitet, liknande det som hände i Tyskland 1936. Förföljelserna i Kina har nått sin topp, sade Hu Jia.

Under sessionen i Europaparlamentet närvarade både ledamöter och olika organisationer för att debattera situationen för mänskliga rättigheter i Kina inför OS 2008.

Phelim Kine från Human Rights Watch påminde om att Internationella olympiska kommittén (IOC) år 2001 sade att OS skulle hjälpa till att förbättra de mänskliga rättigheterna i Kina, men att man istället under de senaste sju åren sett ökade kränkningar av dessa.

Den 20 november reste ett schweiziskt tv-team till Hubei för att bevaka händelserna kring medborgare som protesterar mot olaglig beslagtagning av mark. Tv-teamets medarbetare misshandlades fysiskt, kvarhölls i flera timmar och fick sitt material förstört, sade Kine.

Enligt den kinesiska regimen skulle utländska media få tillstånd att fritt resa och intervjua personer i Kina från januari 2007 till oktober 2008.

– Om detta är ett exempel på hur de kinesiska myndigheterna respekterar medias rättigheter kommer journalister som åker till Kina att utsättas för risker. IOC har hittills misslyckas med att se till att Kina lever upp till sina löften, avslutade Kine.

Enligt Sharon Hom, ordförande för Human Rights in China, sägs det att den kinesiska regimen skapat en svart lista med 42 kategorier grupper av personer vilka förbjuds närvara vid OS. Dessa innefattar bland andra Falun Gong-utövare, Dalai Lama, och vissa organisationer.

Efter att ha hört talarna och trots att han inte stödjer en bojkott, sade Pal Schmitt, representant för IOC och medlem i parlamentet:

– IOC är framför allt en sportorganisation men den har tagit politisk ställning förut, såsom när den upphävde deltagandet i Sydafrika 1964 på grund av apartheid-regimen. Vi kan inte bara stänga våra hjärtan inför vad som pågår. Vi gjorde ett uttalande mot apartheid-regimen, så låt oss göra det igen.

Kommissionens ordförande Hélène Flautre uttryckte avsikten att skicka en delegation till Peking innan 2008 för att göra ytterligare undersökningar.

Översatt från engelsk version