loading
Franska örter. Foto: Pixabay
Franska örter. Foto: Pixabay
Hälsa

Örtvinäger är både dekorativt och gott

Maureen Zebian & Cat Rooney

Det är lätt att göra örtvinäger och det ser vackert ut på köksbänken. Det är också en välkommen gåva när som helst. Köp billiga, dekorativa flaskor eller använd gamla vinflaskor för att förvara favoritblandningen med vinäger och örter i.

Örtvinäger kan användas i alla recept där vinäger används. Det finns flera olika vinägersorter att välja bland; röd, vit och risvinäger är milda i smaken. Äppelcidervinäger kan ta över örternas smaker så det är bättre att inte använda den. Jag använder oftast tre till fyra kvistar örter per 2,5 dl vinäger.

Mynta.

Det fungerar inte bra att värma vinäger och örter eller att hälla varm vinäger över örterna. Jag rekommenderar inte heller att tillsätta vitlök, bär eller peppar eftersom det kan mögla. Håll dig till vanliga färska örter.

Det är fint att använda örtvinäger i tomatsåsen med lite tillsatt socker för att balansera smaken. Den är också utmärkt till att göra marinader till kyckling, fisk och grönsaker.

Rosmarin.

Mina favoritörter är basilika, oregano, dragon, rosmarin, lavendel, pepparmint, grönmynta, timjan och dill.

Gör så här

1. Plocka dina favoritörter i trädgården. Tvätta, handdukstorka och låt dem sedan ligga och lufttorka helt.

2. Rengör och desinficera flaskor och korkar noggrant.

3. Gör din örtblandning och lägg örterna i flaskorna. Fyll dem, men inte ända upp till korken. 

Örtvinäger av nyplockade örter från trädgården är enkelt att göra, ekonomiskt, vackert, gott och roligt att pyssla med. Foto: Cat Rooney/Epoch Times

5. Placera flaskorna soligt i ca 2-3 veckor.

6. Låt örterna vara kvar i flaskorna i ytterligare 2-6 veckor, men inte nödvändigtvis i direkt solljus.

7. Nu kan du sila av örterna med hjälp av en silduk och ett såll.

8. Häll vätskan i en kastrull och låt sjuda försiktigt. Ta av från värmen och häll i dekorativa flaskor.

Låt svalna och korka igen.

Örtvinäger kan förvaras i ett skåp, i fönstret, i kylskåpet eller på diskbänken.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Franska örter. Foto: Pixabay
Franska örter. Foto: Pixabay
Hälsa

Örtvinäger är både dekorativt och gott

Maureen Zebian & Cat Rooney

Det är lätt att göra örtvinäger och det ser vackert ut på köksbänken. Det är också en välkommen gåva när som helst. Köp billiga, dekorativa flaskor eller använd gamla vinflaskor för att förvara favoritblandningen med vinäger och örter i.

Örtvinäger kan användas i alla recept där vinäger används. Det finns flera olika vinägersorter att välja bland; röd, vit och risvinäger är milda i smaken. Äppelcidervinäger kan ta över örternas smaker så det är bättre att inte använda den. Jag använder oftast tre till fyra kvistar örter per 2,5 dl vinäger.

Mynta.

Det fungerar inte bra att värma vinäger och örter eller att hälla varm vinäger över örterna. Jag rekommenderar inte heller att tillsätta vitlök, bär eller peppar eftersom det kan mögla. Håll dig till vanliga färska örter.

Det är fint att använda örtvinäger i tomatsåsen med lite tillsatt socker för att balansera smaken. Den är också utmärkt till att göra marinader till kyckling, fisk och grönsaker.

Rosmarin.

Mina favoritörter är basilika, oregano, dragon, rosmarin, lavendel, pepparmint, grönmynta, timjan och dill.

Gör så här

1. Plocka dina favoritörter i trädgården. Tvätta, handdukstorka och låt dem sedan ligga och lufttorka helt.

2. Rengör och desinficera flaskor och korkar noggrant.

3. Gör din örtblandning och lägg örterna i flaskorna. Fyll dem, men inte ända upp till korken. 

Örtvinäger av nyplockade örter från trädgården är enkelt att göra, ekonomiskt, vackert, gott och roligt att pyssla med. Foto: Cat Rooney/Epoch Times

5. Placera flaskorna soligt i ca 2-3 veckor.

6. Låt örterna vara kvar i flaskorna i ytterligare 2-6 veckor, men inte nödvändigtvis i direkt solljus.

7. Nu kan du sila av örterna med hjälp av en silduk och ett såll.

8. Häll vätskan i en kastrull och låt sjuda försiktigt. Ta av från värmen och häll i dekorativa flaskor.

Låt svalna och korka igen.

Örtvinäger kan förvaras i ett skåp, i fönstret, i kylskåpet eller på diskbänken.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024