Oroligt år väntar den kinesiska regimen
Mellan 5 000 och 10 000 arbetare vid det statliga Pangang Group Chengdu Steel & Vanadium Company i Chengdu i Sichuanprovinsen gick ut i en tredagars strejk den 4 januari på grund av de låga lönerna och årsbonusarna. (Bilden postad på Weibo av en kinesisk bloggare.)


En stor våg av strejker och protester i Kina under den första veckan av 2012 har lett till att experterna nu spår att den kinesiska kommunistregimen kommer utsättas för ett ökande tryck från miljoner missnöjda bönder, arbetare och andra grupper detta år.

Protester har blossat upp i minst sex kinesiska provinser – Guangxi, Guangdong, Sichuan, Jiangsu, Henan och Liaoning – den första veckan av de det nya året.

Den 1 januari gick tusentals människor, som blivit av med sina besparingar i en investeringsbluff, ut på gatorna i den östliga provinsen Henan. Deras ilska var även riktad mot lokala myndigheter som inte skyddade dem.

Den 4 januari strejkade arbetare i flera provinser för bättre löner.

I Chengdu i Sichuanprovinsen inledde mellan 5 000 och 10 000 arbetare i ett statligt stålverk en tre dagar lång strejk där de krävde högre lön och bonusar.

I Wuzhou i Guangxiprovinsen strejkade alla arbetare i en leksaksfabrik för att protestera mot att företaget var sent med att betala ut löner och hade tagit bort den årliga bonusen.

Omkring 300 arbetare i Panyu i Guangzhou, Guangdongprovinsen, strejkade för tredje gången när deras krav på löneförhöjningar inte uppfylldes.

Den 4-5 januari strejkade över 1 000 arbetare hos en tillverkare av hushållsmaskiner i Wuxi i Jiangsuprovinsen på grund av uppsägningar, neddragningar av lön och inställda årsbonusar.

Tusentals arbetare hos en öltillverkare i den nordostliga hamnstaden Dalian i Liaoningprovinsen strejkade även de, på grund av låga löner och dåliga förmåner.

I Shenzhen i Guangdongprovinsen höll omkring 500 veteraner ett massmöte framför Byrån för brev och besök den 9 januari, där de protesterade mot de dåliga socialförsäkringsförmånerna.

USA-baserade politiske kommentatorn Wu Fan, säger att det uppstod ökade protester i Kina efter jasminrevolutionerna i Nordafrika och Mellanöstern under 2011. Antalet och omfattningen på strejkerna och protesterna under det nya årets första veckor var dock inget som den kinesiska kommunistregimen hade räknat med, sade Wu till den kinesiska upplagan av Epoch Times. 

Han sade att det finns flera skäl till att man strejkar just nu. Ett är att det kinesiska nyåret, Kinas viktigaste helg, snabbt närmar sig, och att arbetare behöver pengar för att kunna fira det tillsammans med sina familjer. På grund av den avstannande ekonomin kan en del företag dock inte betala de anställda, eller måste sänka lönerna.

Ett annat skäl till den plötsliga ökningen av strejker är påverkan från händelserna i byn Wukan, som gett folket råg i ryggen och fått dem att kräva sina rättigheter. Wu sade att han väntar sig många fler protester i Kina i år.

– 2012 är fullt av osäkerhet i Kina. Många väntar på att något stort kommer att hända, sade Wu.

Den politiske och sociale
kommentatorn Huang Hebian håller med om denna bedömning. Protesterna i Wukan har väckt massorna över hela Kina och detta förebådar ökade spänningar mellan regimen och arbetare och bönder, sade han till Epoch Times.

Huang förutspådde att det kommer bli fler protester under den nationella folkkongressen i mars. 

Allt eftersom ekonomin fortsätter att peka nedåt kommer regimen att utsättas för mer tryck, sade ekonomen Cheng Xiaonong, före detta assistent till den nu avlidne liberale före detta partiledaren Zhao Ziyang, som tvingades bort från makten. Men det är omöjligt att lösa Kinas sociala problem under det nuvarande politiska systemet, sade Cheng till New Tang Dynasty Television.

He Qinglian, en framstående USA-baserad kinesisk författare och ekonom, sade i en artikel nyligen: ”Nästa uppsättning ledare i Kina är dömda att ta över ett svårhanterligt land.”

Att döma av strejk- och protestvågen under början av 2012 kommer de nya kinesiska ledarna inte ha råd att hålla sig till samma gamla metoder och ideologier som sina företrädare. Vad det gäller att hantera kriser,  kommer det att bli vardagsmat, sade hon.

Om Peking inte släpper sitt hårda grepp kommer det bubblande missnöjet i Kina inte lägga sig utan leda till att regimen mister sin makt, sade hon.

Översatt från engelska