Oroligheter i Ukraina efter ny rysk språklag
Ukrainska oppositions-aktivister drabbar samman med kravallpolis den 4 juli 2012 under en demonstration i Kiev mot en ny språklag. (Foto: Sergei Supinsky/AFP/GettyImages)


Demonstranter drabbade samman med polis i onsdags i den ukrainska huvudstaden Kiev efter att en ny språklag antagits, vilken ökar Rysslands officiella status i den före detta Sovjetstaten.

Efter en omröstning i tisdags avgick parlamentets talesman Volodymyr Lytvyn vilket enligt oppositionspolitikerna innebär en kris.

– En fullständig politisk kris har satt igång i Ukraina, citeras oppositionsledaren Arseniy Yatsenyuk i Radio Free Europe.

Han tillägger:

– [President Viktor] Yanukovychs så kallade stabilitet har definitivt kollapsat. Myten om stabilitet har upphört. Presidenten är svag, parlamentet bristfälligt, statsinstitutioner saknas, konstitutionen är förstörd och [vi ser] en fullständig kollaps av ärlighet, moral och politiskt ansvar hos den så kallade politiska eliten i Ukraina.

I onsdags drabbade grupper av demonstranter samman med polis framför en byggnad där Yanukovych skulle tala. Presidenten beslutade att skjuta upp talet på grund av protesterna, i vilka omkring tusen personer deltog.

Inrikesministeriet säger till BBC att omkring tio kravallpoliser fått föras till sjukhus med skador och att demonstranter angripit dem med aerosolsprej och flaskor.

Den nya lagen ger det ryska språket, vilket idag framförallt används i östra och södra Ukraina, ”regional språk”-status, rapporterar BBC.

Översatt från engelska.