Oro över kinesisk inblandning i energiprospektering utanför Taiwans kust
Kinesisk oljeplattform i Östkinesiska havet. (Foto:AFP/Jiji Press)


Ett statsägt kinesiskt företags deltagande i olje- och gasprospektering utanför Taiwans kust har orsakat oro hos Taiwans säkerhetstjänst.

Taiwans statliga olje- och gasbolag CPC höll en öppen upphandling för ett projekt för insamlande och processande av seismisk 3D-data utanför Taiwan, ett jobb värt över 200 miljoner kronor.

Lagstiftaren Lin Shu-fen ser en fara i att ha en statsägd kinesisk enterprenör inblandad. Han är orolig för att om ett sådant företag går in i projektet kan det passa på att samla in underrättelsedata om militära hemligheter och kusttopografi vilket skulle kunna försätta Taiwans nationella säkerhet i allvarlig fara.

De två företagen i fråga är Singapore-registrerade BGP GeoExplorer och Malaysia-registrerade COSL (Labuan) Co., Ltd.  

Enligt CPC:s pressmeddelande
uttrycks det tydligt i upphandlingen att företag från Fastlandskina inte får delta. Lin Maw-wen, talesman för CPC sade att detta projekt tagit in anbud utifrån eftersom kompetensen saknas hos taiwanesiska företag. Alla de sex kvalificerade företagen är utländska leverantörer i överensstämmelse med lagen om offentlig upphandling.

Enligt Lin Shu-Fen är det bara företag som är direkt baserade i Fastlandskina som inte tillåts, medan de som har kinesiska investerare bakom sig accepteras. BGP ägs helt av ett dotterbolag till det kinesiska statliga oljebolaget CNPC och COSL är ett dotterbolag till China Oilfield Services.

COSL har ett registrerat kapital på bara en dollar i Malaysia och BGP har endast tusen dollar i Singapore, enligt Taiwanesiska Liberty Times.

Tanken på att låta ett företag som ägs av den kinesiska staten göra tredimensionella seismiska studier av Taiwan är som en ”modern trojansk häst”, sade Lin Shu-fen i en presskonferens i mars.

Kuan Bi-Ling, som liksom Lin sitter i Taiwans lagstiftande församling, uttryckte också oro.

– Snart kommer vi inte att ha några hemligheter om var man kan gömma ubåtar, lägga ut minor eller torpeder. Vår nationella säkerhet står på spel, sade hon.

Även om den marina seismiska studien är utanför restriktionsområdet har Taiwans ministerium för nationellt försvar uttryckt oro att det ”ändå kan skada den nationella säkerheten” om man inte hanterar det hela korrekt, enligt artikeln i Liberty Times.

CPC hävdade å sin sida att arbetsområdet ligger tio mil från kusten och att seismiska data kommer att förbli CPC:s egendom, så inga nationella hemligheter kommer vara inblandade. Man sade vidare att man kommer att fortsätta agera i frågan enligt gällande lagstiftning.

Trots motståndet vann COSL upphandlingen den 2 april, eftersom man gav det lägsta budet, följda av BGP. Budet är dock mindre än 80 procent av den kostnad man fastslagit för att garantera kvaliteten, så CPC tecknar inget kontrakt i nuläget. Talesmannen Lin Maw-wen sade att företaget kommer att kräva att COSL ger en förklaring eller en garanti, enligt en artikel från Central News Agency.

Pan Meng-an från den lagstiftande församlingen kritiserade president Ma Ying-jeou och dennes regering och sade att Taiwans ekonomiministerium har godkänt en generell resolution den 8 mars som strängt förbjuder företag som är kinafinansierade att delta i statliga  upphandlingar.

Mas regering har dock, att döma av vad som skett nyligen inklusive detta fall, gett fria tyglar till företag kontrollerade av kinesiska investerare att infiltrera ett antal projekt. En talesman för oppositionspartiet Democratic Progressive Party har nyligen betonat Kinas kränkningar av Taiwans immaterialrätt, som till exempel att kinesiskproducerade risnudlar säljs till utlandet som taiwanesiska.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32713/