Oro och osäkerhet i partiledardebatt
Statsminister Stefan Löfven under en partiledardebatt. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)


– Många kommer att minnas 2016 som orons år, säger statsminister Stefan Löfven när han inleder årets första partiledardebatt.

Han vände sig till alla som känner oro.

– Jag talar till dig som bor i ett område plågat av brottslighet och som kanske inte vågar gå ut på torget. Den är den oron vi ska möta, säger Löfven.

Han talar om att ”samhällsbygget” ska ägnas åt att lyfta människor ur uppgivenhet och hedra dem som byggt landet. Oron möts inte med ökade klyftor och lägre löner.

Nu är det slut på nedskärningar av totalförsvaret och den organiserade brottsligheten ska bekämpas, framhåller Löfven.

Skärpta straff

– Nu skärper vi straffen för vapenbrott. Den som går ut med ett vapen ska veta att det kan dröja flera år innan man får träffa sin familj utanför fängelsemurarna igen.

Stefan Löfven sade också att minimistraffet för handgranater ska fyrdubblas.

– I vårt samhällsbygge ska organiserade brottslingar bort från våra gator och in i fängelse.

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra startar sitt anförande i otrygghet, terrorism och en osäker omvärld. Men hon landar i de 130 utanförskapsområden, där arbetslösheten är hög och många lever på bidrag.

Sluta dalta

– Vi måste sluta dalta med dem som tar sig rätten att leva på andra fastän de skulle kunna jobba, säger Anna Kinberg Batra och anklagar Socialdemokraterna för att ta från dem som jobbar och ge till dem som inte gör det.

– Det måste alltid löna sig att jobba. Det är bara så vi kan bryta utanförskapet. Hela Sverige ska jobba.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson inledde med att välkomna den ”folkliga resningen mot det liberala etablissemanget” runt om i Europa. Han välkomnade även ”tillnyktringen” i migrationspolitiken. Samtidigt kritiserade han regeringen för att inte klara av de reella problemen i Sverige med långa vårdköer, hög arbetslöshet och den ökande brottsligheten.

– Den nuvarande regeringen besitter ingen som helst förmåga att hålla ihop vårt land. Sverige behöver ett nytt styre som kan ta sig an våra problem, säger Jimmie Åkesson.

Hård mot kriminella

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger att man måste vara hård mot kriminaliteten och att segregationen måste brytas.

– De unga killarnas kreativitet ska användas på en arbetsplats inte åt kriminalitet, säger han.

Centerledaren Annie Lööf tog även hon upp otryggheten i landet som beror på bristen på jobb och sociala och regionala klyftor.

– Det handlar om krisen inom polisen, våld och stöldturnéer på landsbygden, om brister i välfärden, i skolor, äldreboenden och vårdcentraler som hotas av nedläggning på grund av regeringens attacker mot valfriheten, säger hon.

Lööf kritiserade också statsministern för att inte ta ansvar vad gäller den ökade osäkerheten inom säkerhetspolitiken.

– Det duger inte att avfärda konkreta förslag att stärka försvaret som budgivning. Det krävs ansvar.

Ojämlikhet

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ägnar sina fem minuter åt att prata om ojämlikhet.

– Många människor har det bra i Sverige, men många tycker att det är ett hån att höra att det går bra för Sverige, säger Jonas Sjöstedt, som en passning till statsministern som lyfte fram att det går bra för svensk ekonomi nu.

Sjöstedt hoppas dock att V tillsammans med regeringen ska stoppa vinster i välfärden och att regeringens hårdnackade nej till förmögenhetsskatt och högre skatt för höginkomsttagare ska mjukna.

Svart hål

Liberalernas ledare Jan Björklund inleder med skolpolitiken och hävdade att den senaste rapporten om betyg i skolan bevisar att Alliansregeringens skolpolitik var riktig.

– Stefan Löfven och Gustav Fridolin, om skolpolitken hade ni fel, fel, fel. Om betygen hade ni fel, fel, fel, säger Björklund.

Han kritiserade också regeringen för att inte satsa mer på försvaret.

– 1997 utgjorde försvaret två procent av BNP och då hade vi inte ens en hotbild. I år kommer siffran att sjunka under en procent. 2015 års försvarsbeslut är som ett stort svart hål. Regeringen är handlingsförlamad. I stället för pengar tillsätter man en försvarsberedning som ska tänka i tre år, säger Björklund.

Inte tryggare

Även Andreas Carlson, som representerar Kristdemokraterna i stället för KD-ledaren Ebba Busch Thor, som inte sitter i riksdagen, talar om otrygghet och osäkerhet i omvärlden.

– Men vi blev inte tryggare när regeringen presenterade sin säkerhetsstrategi, säger Carlson.

– Sveriges säkerhet måste stå främst, otryggheten måste bekämpas, också vardagsbrotten, säger han och upprepar KD:s krav på fler poliser och bättre arbetsvillkor och löner för poliser i yttre tjänst.

I replikskiftet frågade Anna Kinberg Batra (M) om statsministern har förtroende för rikspolischefen mot bakgrund av den ökade otryggheten och att fler och fler kvinnor är oroliga för sin trygghet.

– Ja, jag har förtroende för myndighetschefen, svarade Löfven.

Han framhöll samtidigt att omorganisationen av polisen ”naturligtvis måste börja ge resultat”.

Anna Kinberg Batra sade att om hon vore statsminister så hade hon svarat nej på sin egen fråga.

Försvarsförmågan

Jimmie Åkesson stör sig på att statsminister Stefan Löfven kallat olika partiers krav på högre försvarsanslag för ”anslagsbingo”.

– Låt oss åtminstone diskutera vad som mer specifikt behöver göras och inte kasta upp olika siffror, svarar Löfven.

– Hur ökar vi Sveriges försvarsförmåga, utöver det som faktiskt gör?

(TT)