Oro för framtiden i Turkiet
Turkiska flaggor vajar i vinden under en demonstration på Taksimtorget i Istanbul, den 29 juni 2013. Tusentals demonstranter återvände till Taksimtorget i Istanbul för att kräva rättvisa för den demonstrant som dödades av polisen under demonstrationerna som svept över Turkiet den senaste månaden. (Foto: AP/Gero Breloer) .


En månad efter att de stora protesterna utbröt i hela landet varnar turkiska intellektuella om farorna med växande polarisering och spänningar i landet.

Ett hundratal framstående turkar, bland annat författare och konstnärer har undertecknat en petition som publicerades som en helsidesannons i en rad vanliga lokaltidningar i lördags.

Med titeln ”Kaygiliyiz,” vilket betyder ”Vi är oroliga”, är petitionen en vädjan mot de djupa klyftor som de säger bildas i samhället.

En del av texten i den publicerade petitionen lyder: ”Det finns hat och vrede. Försök att nedvärdera, fläcka ner, misskreditera, skylla på och undertrycka konst och konstnärer pågår för fullt”.

I petitionen står det också: ”Vårdslösa anmärkningar som ’tjänare blir herrar’ sår frön av hat i samhället. En ’vi mot dem’-retorik skärper polariseringen av samhället.”

Bland de kända turkar som undertecknat petitionen finns nobelpristagaren Orhan Pamuk, den kända författaren Yasar Kemal, musikern Zülfü Livaneli och filmregissören Ferzan Özpetek.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan skyller protesterna på utländska spioner och ekonomiska lobbyister som försöker att destabilisera landet. Enligt Erdogan är den senaste tidens protester över hela Brasilien en del av samma destabiliserande komplott.

I sina kommentarer den senaste månaden har Erdogan beskrivit demonstranterna – som mestadels är unga och utbildade från medelklassfamiljer – som ”plundrare”. Han har anklagats för att polarisera nationen genom att ställa sina väljare ”den andra halvan av samhället” mot de protesterande.

”När i världen har tjänare blivit herrar” sade Erdogan förra veckan i ett svar till demonstranterna i Geziparken som krävde att polischefer och guvernörer ska avgå på grund av övervåld.

Protesterna började i slutet av maj som en miljöprotest mot att myndigheterna skulle ta bort träd i Geziparken i Taksim i Istanbul för att bygga ett köpcentrum. Efter polisens kraftfulla ingripande med stora mängder tårgas mot demonstranterna, startade protester, som snabbt spred sig över hela landet, mot polisens övervåld och även mot regeringen.

Som svar på petitionen som publicerades 29 juni skrev kolumnisten Hasmet Babaoglu i regeringsvänliga Sabah Daily: ”De har förklarat att de är oroliga. Jag instämmer. Jag är också orolig. Men jag känner igen en del av namnen. De är fobiska! De är islamfobiker, separatister och nationalister. Många av dem känner, öppet eller outtalat, ett hat mot en viss del av samhället”.

Statliga tjänstemän har också anklagat internationella medier för att publicera vilseledande nyheter. Några regeringstjänstemän har startat Twitterkampanjer. Till exempel startade Ankaras borgmästare Melih Gokcek, som är medlem av det styrande AK-partiet, en  hashtag (hashtag är en twittersymbol för att märka ord och fraser), som anklagar BBC:s reporter Selin Girit  för att vara brittisk spion.

Gokcek skrev: ”Ledda av England försöker de rasera vår ekonomi via hyrda agenter, både nationellt och internationellt. De drömmer att Turkiet är ”Europas sjuke man” igen*. Här är ett konkret bevis”.

Protester har fortsatt över hela landet trots polisingripanden. Tusentals demonstranter samlades fredligt på torget i Taksim i Istanbul den 29 juni.

Översatt från engelska

*Notering:  Europas sjuke man syftar på ett europeiskt land i kronisk stagnation. Uttrycket användes först om det Osmanska riket från mitten av 1800-talet och fram till dess kollaps i samband med första världskriget.