Orientens smycken – orkidéer
San Luca är en hybrid som erhållits tack vare ett hängivet arbete av nutida förädlare. (Foton: Magdalena Savic)


Nu är många blomsteraffärer fyllda med orkidéer, men i naturen växer orkidéerna som exotiska smycken i regnskogarnas frodiga grönska. De sitter fast i trädens kronor, i grenklykor och barkspringor och strävar upp mot ljuset. De fantastiska färgerna och de egendomliga formerna gör dem till regnskogens skönheter, till den vackraste tänkbara dekoration – till Orientens smycken.

I Thailand är det tradition att vid festligheter smycka sig med hals- och huvudkransar, bundna av vackra blommor. Den vanligaste blomman vid sådana tillfällen är orkidén, som också är Thailands nationalblomma. Tack vare stora odlingar finns nästan obegränsade mängder med orkidéer för dekoration.

Det är inte för så många år sedan som orkidén var en blomma för de rika. Arterna var få och priset högt. Nu produceras de i sådan omfattning, att de blir tillgängliga för oss alla. Trots att priset har sjunkit har deras anseende inte gjort det. Ännu tycker många att orkidéer hör till de förnäma, rent av de lite aristokratiska växterna. De säljs till förmånligt pris så att vi kan köpa flera av dem, kanske till och med kan samla på dem.

De flesta orkidéerna växer som epifyter i trädens grenklykor eller fästa på deras grenar och stammar. Andra orkidéer växer i jord, som våra svenska, eller i mossan på stenar och klippor.

Många av de orkidéer som finns i handeln är hybrider, korsningar mellan två eller flera arter. Men de flesta orkidéer är lättskötta, så det kan vara värt ett försök.
 

Några populära orkidéer:

Phalaenopsis – brudorkidéerna: Denna blomma misslyckas ingen med. Låt den bli din nybörjarorkidé för den kommer inte vilja sluta blomma. Låt den stå kvar i fönstret året om eller häng upp den i ampel. Då får du den i ögonhöjd och kan njuta fullt ut av den. När den sista blomman vissnat låter du stängeln sitta kvar. Om toppen torkar in, klipper du bort bara den. Nya stänglar kommer på den gamla.

Paphiopedilum – venusskon: Den kan du inte annat än fascineras av. De är mycket personliga och ingen är lik en annan. Arterna är otaliga – du kan samla i åratal och ändå inte få dubbletter. Ständigt bildas nya bladrosetter och i dem nya blommor.

Cymbidium: Är ståtlig! Många stänglar, tätt med blommor och ett praktfullt bladverk. Låt den stå ute på sensommaren eller tidiga hösten, så får du se en blomning, som imponerar.

Dendrobium: Är ett släkte med nästan oändliga variationer både i former och färger; stora och små blommor, enstaka och i klasar och i alla tänkbara färger. Men så finns det också mer än 1 000 arter.

Oncidium: Är nog skirast av alla orkidéerna i butiken. Med sina mjukt böjda stänglar med mängder av små blommor i stora samlingar är den en skönhet. Häng upp i ampel – inte vanligt men vackert.

Doftande orkidéer: Doften har orkidén för att locka till sig en pollinerare. Vissa av orkidéerna pollineras av nattaktiva insekter och doftar därför bara på natten och andra pollineras av dagaktiva insekter och doftar därför bara dagtid.

Dendrobium nobile hybrider: Vissa av dessa korsningar är härligt doftande, men för att få ett exemplar med stor doft måste man köpa dem med ”näsan”. Dendrobium nobile hybriderna blommar under vinterhalvåret och tycker om att placeras svalare då den har lång blomningstid. Placeras plantan ljust kan den ge blomning hela året om.

Oncidium ornithoryncum: En medelstor oncidium som lätt ger ljuslila blommor. Finns även i olika andra korsningar. En bra och blomningsvillig hybrid är Tiny Twinkle som kan fås med både lila- eller creamfärgade blommor. Blommorna har en medelstark parfymerad doft. Som alla oncidium trivs denna också att komma ut över sommaren.

Miltoniopsis eller Penséorkidé: Finner man vanligtvis som hybrid i handeln. De mörka färgerna brukar ha den största doften. Penséorkidén tycker om att stå ljust och få regelbunden vattning. Dock måste planta torka upp mellan vattningarna. Placeras gärna utomhus under sommaren.

Källa: www.blomsterlandet.se

I nästa orkidéartikel kommer vi att träffa Arne Kastberg och hans hustru Margit på Blomsterlandet. Paret som är experter på orkidéer kommer att ge oss de bästa tipsen om dessa unika blommor. De kommer också att berätta och visa exempel om den senaste trenden, att ”plantera i glas”.


Brudorkidén Obsession.

Brudorkidén Obsession.


Madonna är en annan brudorkidé.

Madonna är en annan brudorkidé.


Cymbidium finns i många olika färgnyanser utmärkt som snittorkidé med lång hållbarhet

Cymbidium finns i många olika färgnyanser utmärkt som snittorkidé med lång hållbarhet