Öresundsbrons nya farthinder effektiva
Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn. (Foto: Pierre Mens/ Öresundsbron)


De nyinstallerade farthinder på Öresundsbron har blivit en succé och har minskat  fortkörningen drastiskt.

I maj installerades selektiva farthinder på fyra banor vid betalstationen vid Öresundsbron, för att av säkerhetsskäl få fler att sänka farten. Öresundsbrokonsortiet skrev i ett pressmeddelande att det är omkring 200 000 bilar som kör fortare än 30 km/h varje år, som är den tillåtna hastigheten. Idag, än så länge, finns farthinder enbart vid bizzfilerna, något som kan komma att utvecklas.

Det nya farthindret heter Actibump och är ett smarthinder, då det fälls upp och utgör ett gupp när någon med för hög hastighet närmar sig. 

Actibump verkar ha gett effekt, 2013 var det i augusti månad 16 816 stycken som körde för fort medan 2014 i augusti enbart 2 637 stycken, skriver Öresundsbron.com på sin hemsida. 

– Vi har fått många positiva reaktioner från kunder, som tyckt att det är bra att hastigheterna gått ner och säkerheten ökat. Personalen upplever också att deras arbetsmiljö har blivit mycket bättre och säkrare. Det är ett mycket glädjande resultat och precis vad vi ville uppnå, säger Håkan Kiendl chef på Betalstation i Öresundsbrokonsortiet, i ett pressmeddelande.