Ordföranden i Kinas nya demokratiska parti gripen
Guo Quan, ställföreträdande ordförande i Kinas Nya demokratiska parti. (Foto: Epoch Times)


Myndigheterna i Nanjing har gripit Guo Quan, tidigare professor på ett universitet i Nanjing och numera ordförande i det nyligen etablerade Kinas nya demokratiska parti. 

Polisen grep Guo den 13 november i Nanjing och anklagade honom för landsomstörtande verksamhet. Hans mor, Gu Xiao, fick en arresteringsorder från högsta åklagarämbetet klockan 15.00 den 19 december. Regimanställda varnade henne då för att publicera information om fallet på ”fientliga” webbsidor samt för att besöka Guos vänner. Hennes samtal på hemtelefonen avbryts ofta eller kopplas ner. Hon är rädd för att hon befinner sig under regimens kontroll.

– De grep min son och förbjöd oss att besöka eller skaffa någon advokat åt honom. Betyder det att de kommer pröva hans fall i hemlighet? Jag är upprörd! Han anhölls för att han är en människorättsaktivist; vem kommer nu att skydda hans rättigheter? Jag älskar min son, så jag anlitade en advokat, men regimen låter inte honom ta sig an fallet. Hur kan hans enda handling, att skriva ett öppet brev till Hu Jintao (den kinesiska presidenten), anses vara landsomstörtande?, sade hon.

Guos hustru Li Jin bekräftar att hon fått ett samtal från polisen den 19 december där de informerade även henne om att de anhållit Guo. Myndigheterna vägrade låta familjen besöka honom.

Guos försvarsadvokat Guo Lianhui kommenterade att Guo gjort sina oliktänkande politiska synpunkter offentliga, och att myndigheterna nu mobiliserat hela statsapparaten för att stoppa honom. Agenter för polisen i Nanjing skickade den 16 december brev till Guos mamma där man förklarade det nekande svaret på hennes förfrågan om att få anlita en advokat med att Guos fall skulle innefatta ”statshemligheter”.

– Min klient publicerade en serie artiklar som hette ”Demokratiska åsikter” där han uttryckte sig om att det varken finns mänskliga rättigheter, demokrati eller trosfrihet i Kina. Polisen har nu satt upp föreskrifter för att hindra advokater från att involvera sig i fallet. Denna händelse i sig – hur myndigheterna hanterar det hela – är odemokratisk och kränker mänskliga rättigheter. Guo skrev 347 artiklar och föreslog konstruktiva förslag för det kinesiska kommunistpartiet. Istället för att bli förtryckt borde han belönas för det, sade advokaten Guo Lianhui.

Orginalartikel på kinesiska: http://shenyun.epochtimes.com/gb/8/12/22/n2371352.htm
Engelsk version: http://en.epochtimes.com/n2/china/beijing-arrest-china-new-democracy-party-9097.html