Orange färg demonstrationsmedel under OS i Kina
Aktivister från danska The Color Orange var i mars i år nere i Grekland, i ett försök att uppmärksamma brotten mot de mänskliga rättigheterna, nära den grekiska olympiska kommitténs kontor. (Foto: AFP)


Färgen orange lanserades av en internetsida, thecolororange.net, som ett projekt för att lyfta fram brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina, inför och under tiden som de olympiska spelen pågår i Peking.

De som startade projektet säger sig inte längre ha någon kontroll över det. De meddelar dock i ett mail att websidan har fått över 250 000 besök.

Idén är att orange som färg ska signalera att något är galet i Kina. De som besöker ett OS-arrangemang ska ha något med sig eller på sig som är brandgult. Det kan till exempel vara ett klädesplagg eller skor, en väska, en sjal eller en apelsin i handen.

En annan idé är att hänga orangefärgade tygremsor på ställen där de syns, som en demonstration mot regimen.

Nu har myndigheterna i Peking sagt att tre parker i staden får användas för olika demonstrationer, enda kruxet är förstås att tillstånd måste inhämtas.

Jens Galschiot från TheColorOrange Team har ansökt om tillstånd för att ha orange aktiviteter där. Det lär inte bli några, eftersom den kinesiska ambassaden inte svarar på visumansökan och inresetillstånd. Till Hongkong har inte heller inresa beviljats.

Den stora frågan är nu om de kinesiska myndigheterna är rädda för orange.

Den officiella OS-sidan, på engelska, har plötsligt fått orange färg på rubrikerna. Enligt ett telefonmeddelande till TheColorOrange Team skulle en hacker ha lagt dit färgen. Alternativet skulle kunna vara att myndigheterna försöker neutralisera betydelsen av orange som en signalfärg för att uppmärksamma alla brott mot de mänskliga rättigheterna i Kina.