Oppositionsledare fängslade i Burma


Tre ledare från den politiska oppositionen i Burma har återigen blivit fängslade av militärregimen.
 
Studentledarna U Htay Kywe, Ko Ko Gyi och Paw U Tun, greps den 27 september av polisens specialstyrkor. Enligt Amnesty hålls de fängslade i specialstyrkornas och inrikesministeriets lokaler och det finns ingen uppgift om att de ska ha anklagats för något brott. Gripandet utan grund samt isoleringen från omvärlden strider mot burmesisk lag. Fångarna riskerar också att utsättas för tortyr.
 
Sedan situationen i Burma tagits upp på dagordningen i FN:s säkerhetsråd har de burmesiska myndigheterna genom statskontrollerad media anklagat oppositionsgrupper för att konspirera i syfte att skapa oroligheter i landet.
 
1988 var U Htay Kywe, Ko Ko Gyi och Paw U Tun studentledare under demonstrationerna mot det militära styret. Efter 15 års fängelse, för organiserande av studentprotesterna, släpptes de 2004 och 2005.
 
I Burma finns idag fler än 1 150 politiska fångar. U Htay Kywe, Ko Ko Gyi och Paw U Tun var några av de få kvarvarande ledarna för den politiska oppositionen som fortfarande var fria i Burma. Merparten av de äldre motståndspolitikerna sitter i fängelse.