Oppositionen i Ryssland censureras på internet
Den ryske oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj lämnar domstolsbyggnaden i Moskva den 14 augusti 2014 efter första utfrågningen i rättegången där han anklagades för att ha lurat franska kosmetikaföretaget Yves Rocher på mer än en halv miljon euro. (Foto: Alexander Nemenov /AFP /Getty Images)


Den ryske oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj riskerar att få en fängelsedom på tio år.  Han anklagas för bedrägeri. Hans anhängare har nu återupplivat sin kampanj att iscensätta en protest nära Kreml, trots regeringens försök att hindra dem via internetcensur.

I en domstol i Moskva förra veckan, krävde åklagaren att domaren ska ge Navalnyj, som ledde protesterna mot regeringen 2012 en fängelsedom på nio år, med ytterligare ett år som läggs på till följd av en tidigare fällande dom. Åklagaren kräver också att hans bror Oleg får ett straff på åtta år.

Båda männen har enligt medierapporter sagt att de är oskyldiga till anklagelserna om bedrägeri och har avfärdat dem som en del av en Kreml-kampanj för att kväsa oppositionen.

Paret anklagas för stöld från två företag, däribland ett dotterbolag till franska kosmetikaföretaget Yves Rocher, mellan 2008 och 2012, skriver the Guardian

Protester utannonseras via Face Book

Navalnyjs anhängare inrättade en grupp på Facebook för att organisera en protest den 15 januari, dagen då domstolen levererar domen. Men den ryska tillsynsmyndigheten för kommunikation, it och massmedier, Roskomnadzor, sade att det hade begärt att Facebook blockerar gruppen, vilket de också gjorde under helgen den 20-21 december, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Facebooks talesman Andrew Souvall sade att företaget inte ger några kommentarer om saken.

Medan den ursprungliga Facebook-gruppens sida har fortsatt vara blockerat i Ryssland, har Navalnyjs supportrar öppnat en ny grupp på Facebook och även fortsatt att diskutera protestplanerna på twitter och andra plattformar.

De ryska myndigheterna har misslyckats med att blockera omnämnanden vad gäller den planerade demonstrationen.

Leonid Volkov, en nära medarbetare till Navalnyj, uppmanade hans anhängare att tala med sina vänner och kollegor och uppmuntra dem att ansluta sig till protesten, skriver AP.

Stort inflytande och med folkets stöd

Navalnyj, som är jurist, politisk aktivist och en populär bloggare, blev känd för sina undersökningar av korruption bland tjänstemän och offentliga upphandlingar, och spelade en ledande roll i att organisera massiva anti-Putin demonstrationer i Moskva under 2011 och 2012.

I en rättegång förra sommaren, dömdes han för förskingring och fängslades, men han släpptes nästa dag efter det att tusentals människor protesterade på gatorna i Moskva. Han fick en villkorlig dom istället och avslutade som en stark tvåa i Moskvas borgmästarval i september 2013.

I april 2012 blev Navalnyj utnämnd av Time Magazine till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

Time Magazine skrev följande: Bortsett från hans uthållighet, mod och skicklighet, motsvarar Navalnyj, 35, de mer subtila kraven för ledarskap i modern tid. Hans personliga karisma kompletteras av en hånfull humor som är idealisk för att punktera propagandan från det gråa och humorlösa Kreml. Hans språkliga talang har stämplat Putins parti, Enade Ryssland som ett ”Tjyvarnas och bedragarnas parti” för all framtid”.