"Om Hollywood inser hotet kan Washington inte vara långt efter"
Hur starkt, eller svagt, är hotet från det kommunistsiska Kina egentligen? (Foto: Feng Li/Getty Images)


Hotet från det kinesiska kommunistpartiet betraktas av många västerlänningar som påtagligt, men det finns också de som menar att det framstår som allvarligare än vad det egentligen är. De som vet tillräckligt mycket om Kina för att inse detta använder tyvärr den insikten för att ignorera hoten från kommunistpartiet.

Ett avsnitt av kriminalserien ”NCIS: Los Angeles” handlade om hur hela familjer sluter avtal med den kinesiska staten. Mot löftet att sonen uppfostras och utbildas till spion fick familjer tillstånd att bosätta sig i Amerika och skaffa mer än ett barn. Det hela kom i dagen när en marinofficer tog livet av sig för att inte svika USA.

Det har ingen betydelse om Kinas underrättelsetjänst verkligen kan hitta på något sådant. Men det väcker många frågor, men de viktigaste är: Vilka risker innebär Kommunistkinas spionage? Vad innebär det att regimens offer blir dess agenter? Vilka effekter får enbarnsfiaskot? Om till och med Hollywood är redo att inse hotet från Kommunistkina, så kan Washington inte vara långt efter.

Artikeln ”There’s a new Red Scare. But is China really so scary” (Det finns en ny Röda faran, men är Kina verkligen så farligt) av Steve Mufson och John Pomfret, publicerad i Washington Post skänker ljus åt saken. De båda tidigare Kinakorrespondenterna pekar på bristerna i pratet om att detta blir “Kinas sekel”. De menar att Kina är det första land i världen som ”blir gammalt innan det blir rikt”. Vid mitten av detta århundrade beräknas Kina att ha en större andel invånare över 60 år än USA och fler än 100 miljoner kineser kommer att vara över 80 år. Kina står också inför vattenbrist som kommer att påverka företag inom allt från veteproduktion till mikrochipstillverkning. ”Och hur är det med Kinas alla ingenjörer? 2006 rapporterade New York Times att Kina utexaminerar 600 000 om året, jämfört med USA:s 70 000. … Det finns bara ett problem: Kinas statistiker räknar även bilmekaniker och kylskåpsreparatörer som ’ingenjörer’.” skriver Mufson och Pomfret.

Det kinesiska kommunistpartiet är med andra ord inte så starkt som vissa fruktar.

På 1970-talet hade ekonomin i Europas kommunistländer havererat. Sovjetunionens ledare blev allt mer verklighetsfrånvänd och hans folk led svårt. För att motverka den inre svagheten började ledarna vidga sin makt globalt. Sovjet mötte ett Amerika med dåligt självförtroende, vilket innebar att det decennium som skulle leda till sovjeternas fall istället blev ett stort steg framåt för dem.

Det kinesiska kommunistpartiet befinner sig nu i en liknande desperat situation, och kan även det möta ett bekymrat Amerika. Med vetskap om partiets svaghet borde vi känna oss trygga, samtidigt som vi inte kan sluta oroa oss för partiets avsikter.

Det sistnämnda har Washington inte riktigt förstått än. Att Hollywood har gjort det är ett gott tecken, men också en påminnelse om hur långt vi har kvar till dess att Kina återigen är fritt och omvärlden kan gå säker från dess hot.

DJ McGuire är en av grundarna av China e-Lobby och författare till “Dragon in the Dark: How and Why Communist China Helps Our Enemies in the War on Terror.”

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30792/