Olympisk katt-och råttalek i San Fransisco
Föreståndare Chris Daly står tillsammans med Tibet-supportrar när de blockerar den ursprungliga rutten för den olympiska facklan. (Foto: Steve Ispas/The Epoch Times)


Tusentals människor strålade samman utmed stranden i San Francisco där det var tänkt att den olympiska fackelrutten skulle gå, i den ceremoni som av Peking kallas ”Den harmoniska resan”. Istället förvandlades eftermiddagen till ett två timmars drama kring mysteriet med den försvunna facklan.

– Staden San Francisco valdes inte ut av en slump för att bära denna symbol av fred och enighet, sade Norman Bellingham, ordförande i den Amerikanska olympiska kommittén, under invigningen som försenades med 15 minuter. Han tillade att San Francisco på ett bra sätt representerar de amerikanska värdena av tolerans och frihet.

Luften fylldes av jubel då den olympiska facklan tändes av en frikostigt dekorerad lykta och överräcktes till den första löparen i början av den okända rutten genom staden. Facklan, som här gjorde sitt enda stopp i Nordamerika på sin väg till Peking, hölls högt medan blåklädda kinesiska säkerhetspoliser cirkulerade tätt omkring.

Men evenemangets åskådare fick sig en överraskning när den första fackelbäraren och hans internationella hemliga polissällskap försvann in i ett gammalt lagerhus vid vattnet på Pir 48. Samtidigt radade den massiva polisstyrkan upp sig utmed gatorna längs den ursprungliga rutten medan funktionärer utannonserade att facklans rutt skulle kortas ner avsevärt, då planen för facklans slutdestination ändrades varje minut.

Facklan har varit en magnet för stora demonstrationer mot den kinesiska kommunistregimens behandling av tibetaner såväl som en mängd andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Protesterna i London och Paris blev våldsamma då flera försök gjordes att släcka den olympiska elden.

Protesterna har förargat Peking och de statligt styrda medierna har vinklat sina rapporter i linje med regimens policys. Den officiella hemsidan för sommarens OS beskrev protesterna som små och menade att de orsakats av några få tibetanska separatister.

Hela onsdagsmorgonen har bussar körts till San Francisco med mängder av Kina-supportrar från Bay-området. Väl organiserade började de vifta med olympiska posters och kinesiska kommunistflaggor.

I San Francisco, staden med USA:s största kinesisk-amerikanska befolkning, stödde många med stolthet fackelstafetten. Det förekom uppeldade konfrontationer bland massorna av supportrar och demonstranter.

– Vi bör inte blanda politik med OS, sade Kenneth Kay, en pensionerad OS-supporter från Brentwood.

– För kineserna är OS väldigt viktigt eftersom det inträffar för första gången i deras historia och det är något de är mycket stolta över. Utlandskineser är också stolta över detta.

För Antoinette Armas som närvarade vid evenemanget som åskådare av en internationell händelse, var detta ett tillfälle som endast inträffar en gång för henne och hennes dotter.

– Vi bor här i Bay Area och jag tänkte att det skulle vara upplysande för min dotter att få se båda sidorna av en händelse, där olyckligtvis inte alla samtycker om vad som händer i andra länder, sade Armas.

– Det har varit lugnt och jag hoppas att det håller sig så, men det finns några människor i folksamlingen som representerar Kina och som stör. De försöker skrämmas och höjer sina röster mot dem som representerar Tibet. Men San Francisco är en fri stad trots allt.

Några få mindre slagsmål längs rutten, översvämmade av demonstranter och Tibet-supportar, hindrade framkörningen av en buss med höga olympiska tjänstemän att följa den ursprungliga rutten mellan McCovey Cove och Embarcadero. Förvirringen kvarstod i runt 25 minuter tills media fick veta att de olympiska tjänstemännen mycket kort skulle presentera en plan på hur de skulle få facklan till sin slutdestination.

I en välkoordinerad ansträngning av funktionärerna och den kinesiska polisen, dök facklan åter upp på Van Ness Avenue, en genomfart tre kilometer bort från den ursprungliga rutten, där trafiken hade blockerats. Gatan blev i stort sett övergiven då fackelbärarna, omringade av tungt beväpnad polis, fortsatte norrut mot Van Ness Avenue.

En chaufför på en buss längs Van Ness Avenue sade att han inte förväntat sig att se den olympiska facklan där och att han aldrig förut sett så många poliser i sitt liv. En mindre händelse inträffade i korsningen mellan Van Ness och Vallejo där tibetanska demonstranter störtade fram mot säkerhetsvakterna som eskorterade facklan.

För att undvika områden fulla med protester fortsatte de 80 utvalda fackelbärarna mot Golden Gate Bron i sällskap med ett stort polispådrag, poliskortege och kinesisk polis. Facklan togs senare till sin slutliga nordamerikanska destination, San Franciscos internationella flygplats, varifrån den kommer att flygas till Buenos Aires i Argentina.

Timmar innan fackelstafetten i San Francisco, uppmanades Kina av president Bush att öppna en dialog med Dalai Lama. Bush menade att ”det skulle vara till nytta för den kinesiska regeringen att starta en dialog med Dalai Lamas representanter”.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-10/68932.html