Olmert vill ha fångutväxling
ISRAEL, SDE BOKER : Den Israeliska premiärministern Ehud Olmert håller tal under en minnesceremoni och hedrar minnet av Israels förste premiärminister, David Ben Gurion som dog 1973. Han gravsattes i Sde Boker den 27 November 2006. AFP PHOTO/DIEGO MITELBERG-ISRAEL OUT


Vapenvilan i Gaza håller, och på måndagen tog Israels premiärminister Ehud Olmert ett steg till: Han sade att han är redo att frige "många" palestinska fångar i utbyte mot den israeliske soldat som sitter gisslan i Gaza.

– Om Gilad Shalit friges och återbördas välbehållen till sin familj är Israels regering redo att frige många palestinska fångar, till och med sådana som dömts till långa fängelsestraff, sade Ehud Olmert i ett tal i kibbutzen Sde Boker, där Israels förste premiärminister David Ben-Gurion är begravd.

Olmert sade också att Israel är ”redo att lämna betydande territorier i utbyte mot fred med palestinierna”, utan att närmare gå in på vilket territorium det skulle handla om. Palestinierna kräver förutom Gazaremsan hela den ockuperade Västbanken till sin framtida stat.

Utspelet från Olmert kom i kölvattnet på eldupphöret i Gaza som trädde i kraft i söndags och ser ut att hålla, trots fortsatt våld på Västbanken där två palestinier dödades under en israelisk arméräd på måndagen.

Israels armé har lämnat Gazaremsan efter fem månaders offensiv. Några palestinska Qassamraketer avlossades mot Israel någon timme efter att vapenvilan började, men sedan dess har det varit lugnt.

I Qabatiyya på Västbanken dödades en 25-årig milisman i skottväxling med israeliska soldater. En 50-årig kvinna kom i vägen för korselden och dödades även hon.

Om den fredliga utvecklingen fortsätter ska Israel minska antalet vägspärrar på Västbanken samt överlämna de palestinska skatte- och tullinkomster som Israel har beslagtagit sedan Hamas tog makten i våras, lovade Olmert i sitt tal.

Raketer från Gazaremsan har slagit ned i den israeliska staden Sderot, trots den rådande vapenvilan, uppger vittnen enligt Reuters. Det finns inga uppgifter om skadade.

Attacken var den första sedan i söndags morse.