loadingDet är stora skillnader mellan kommunerna vad det kostar att ansöka om att få starta gårdsförsäljning. Likaså kommer handläggningstiderna att variera och även mellan vilka klockslag gårdsförsäljning tillåts. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det är stora skillnader mellan kommunerna vad det kostar att ansöka om att få starta gårdsförsäljning. Likaså kommer handläggningstiderna att variera och även mellan vilka klockslag gårdsförsäljning tillåts. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Olika villkor för gårdsförsäljning av öl och vin

Cecilia Klintö/TT

När gårdsförsäljning av öl och vin tillåts från och med söndag blir det tydligt hur olika kommunerna väljer att hantera tillståndsprocessen. I vissa fall kan öl- och vintillverkare få vänta till hösten. I andra utlovas en blixtsnabb tillståndsprocess, så att försäljningen kan starta redan på söndag.

– Det är klart att många blir lite modlösa, säger Ayla Yavuzalp, ordförande i föreningen Sveriges Oberoende Bryggerier.

Hon är jublande glad över att lagen ändras. Nu är det ny mark som bryts och det är något som öl- och vintillverkare slagits för länge.

Gårdsförsäljning

(TT) Den som köper lokalproducerad alkoholdryck på plats måste först delta i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang med ett innehåll som är kopplat till den dryck som är till salu. Kunden måste informeras om alkoholens skadeverkningar. Kunden måste ha fyllt 20 år. Folkhälsomyndighetens föreskrifter medger försäljning alla veckodagar mellan 10 och 20, men kommunen kan besluta om andra tidsramar. Grundkraven på den som säljer är desamma som gäller för serveringstillstånd. Bland annat krävs genomgånget kunskapstest om alkohollagen och de föreskrifter som gäller kring den.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingDet är stora skillnader mellan kommunerna vad det kostar att ansöka om att få starta gårdsförsäljning. Likaså kommer handläggningstiderna att variera och även mellan vilka klockslag gårdsförsäljning tillåts. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det är stora skillnader mellan kommunerna vad det kostar att ansöka om att få starta gårdsförsäljning. Likaså kommer handläggningstiderna att variera och även mellan vilka klockslag gårdsförsäljning tillåts. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Olika villkor för gårdsförsäljning av öl och vin

Cecilia Klintö/TT

När gårdsförsäljning av öl och vin tillåts från och med söndag blir det tydligt hur olika kommunerna väljer att hantera tillståndsprocessen. I vissa fall kan öl- och vintillverkare få vänta till hösten. I andra utlovas en blixtsnabb tillståndsprocess, så att försäljningen kan starta redan på söndag.

– Det är klart att många blir lite modlösa, säger Ayla Yavuzalp, ordförande i föreningen Sveriges Oberoende Bryggerier.

Hon är jublande glad över att lagen ändras. Nu är det ny mark som bryts och det är något som öl- och vintillverkare slagits för länge.

Gårdsförsäljning

(TT) Den som köper lokalproducerad alkoholdryck på plats måste först delta i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang med ett innehåll som är kopplat till den dryck som är till salu. Kunden måste informeras om alkoholens skadeverkningar. Kunden måste ha fyllt 20 år. Folkhälsomyndighetens föreskrifter medger försäljning alla veckodagar mellan 10 och 20, men kommunen kan besluta om andra tidsramar. Grundkraven på den som säljer är desamma som gäller för serveringstillstånd. Bland annat krävs genomgånget kunskapstest om alkohollagen och de föreskrifter som gäller kring den.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025