Olaglig fossiljakt förstör sällsynta platser
Det fossilrika McAbee-området i den kanadensiska provinsen Brittish Colombia håller på att förstöras av kommersiell fossiljakt. Fossilerna har bevarats från eocene-epoken: den tid då den moderna vetenskapen hävdar att de första däggdjuren och föregångare till moderna djur och växter uppkom. (Foto: Bruce Archibald)


En av världens fossilrikaste platser, McAbee i Kanada, är i behov av bättre skydd efter kommersiell fossiljakt i området. Provinsen Brittish Colombia gör insatser för att bevara området som är känt för sina insektsfossiler.

McAbee som är beläget i närheten av Kamloops i den kanadensiska provinsen Brittish Colombia (BC), är en 51 miljoner år gammal sjöbotten som innehåller fossiler från den tidiga eocene-epoken. Fossilerna är de förstenade resterna av flora och fauna från  tiden då det norra halvklotet hade ett varmt klimat och en del tropiska träd och plantor växte ända uppe i Alaska och på Grönland.

Många anser eocene vara en viktig epok då forskningen visar att det var under denna period som de första däggdjuren och ett antal föregångare till moderna djur- och växtarter uppstod. 

Paleontologer tror att McAbee med förstenade arter av insekter, plantor, fåglar och fiskar kan ge forskarvärlden ledtrådar till hur växter och djur anpassar sig till klimatförändringar.

Myndigheterna i BC har, tillsammans med Kungliga BC-muséet och andra organisationer, tecknat ett ”förståelsememorandum” för att försäkra sig om att området blir skyddat i framtiden. 

Paleontologen Bruce Archibald från Simon Frasier University poängterade dock i en nyhetsrapport att memoriumet inte räcker för att skydda denna paleontologiska skatt och att den inte representerar verklig utveckling, även om det är en bra sak att myndigheterna efter en så lång tid har tagit upp frågan.

Arhiblad, som har gjort ingående studier av McAbees insekter och ekologi, är en av ett antal paleontologer som i åratal har uppmanat myndigheterna att ingripa i att skydda det privatägda området.

Charlie Wyse från New Democrat har talat för att McAbee-området ska utvecklas till ett center för paleontologisk forskning.

– En notering av det slaget försäkrar skyddande och övervakning av fossilfyndigheterna och ger folk möjlighet att följa med på paleontologernas utgrävningar ifall de önskar. Det ger även affärsmöjligheter, och så är det en mycket populär turistattraktion och samtidigt av kommersiellt intresse, sade Wyse.

Många länder ställs inför ett dilemma då de ska skydda sällsynta fossilbäddar från tjuvjägare. Detta gäller till exempel Storbritannien, USA och Kina. Fossilsamlandet har blivit populärt och det som en gång var amatörsamlares syssla har nu växt sig till en multimiljondollar-marknad, vilket till stor del utspelar sig som svarta affärer.

Samtidigt som många är noga med att söka tillstånd för sitt samlande förstör hänsynslösa jägare viktiga platser med motordrivna verktyg eller till och med dynamit, för att plundra fossiler som är värdefulla för forskarvärlden. 

Problemet med olagligt samlande av fossiler är större på avlägsna platser. Så är fallet i Skottland, där många platser har blivit allvarligt förstörda. Tjuvarna undkommer lätt utan att upptäckas. Där finns även många av världens mest sällsynta platser. En del av dem är så gamla som 800 miljoner år, och innehåller växt- och fiskarter och kvarlevor från däggdjur och dinosaurier.

I ett försök att skydda Skottlands fossiler formulerade Scottish National Heritage ‘Scottish Fossil Code’ 2007, världens första ”vett- och etikettsregler” för fossilsamlande.

Reglerna syftar till att etablera en nationell ram för bästa möjliga samlarpraktik, identifikation, konservering och förvaring av fossila exemplar.

Enligt en nyhetsrapport från den brittiska The Indipendent uppskattas den globala svarta marknaden omsätta runt 100 miljoner dollar om året för ”naturliga historiska objekt”, vilket inkluderar allting från små fossila fiskar till stora dinosaurieskelett.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/world/fossil-hunters-6430.html