Okontrollerade skogsbränder rasar i Kanada


Tusentals invånare tvingades lämna sina hem i norra Alberta, Kanada, när en skogsbrand drog fram genom staden. De väntar nu på besked om deras hem klarat sig från elden och när de kan återvända hem.

En av de som evakuerades till Edmonton på söndag eftermiddagen är Brenda Eben-Ebenau, 30 år och bosatt i staden Slave Lake. Hon berättar att hon suttit klistrad vid teven för att få information om situationen i staden.

– Det är kaos. Det ser ut som en krigszon, sade Brenda Eben-Ebenau i en telefonintervju på måndag eftermiddag. Vi har haft bränder tidigare men aldrig någonsin så här nära.

Inom loppet av ett dygn startade 68 bränder i området, enligt ett pressmeddelande från provinsen Alberta. På söndagen hade regeringen avsatt omkring 1000 brandmän, 100 helikoptrar, 20 flygplan och tunga markbaserade fordon för att bekämpa bränderna.  Många bränder var utom kontroll däribland den som drog fram genom Slave Lake.

– Bara räddningspersonal får gå in i staden nu så vi sitter bara här och väntar, sade Brenda Eben-Ebenau.
Hon hade fått höra att hennes hus fortfarande fanns kvar medan de flesta av hennes grannars hus brunnit ned. Jag förstår inte varför, kanske vinden vände.

Polisen sade att nästan en tredjedel av staden har förstörts eller skadats av elden. Stadens nya bibliotek som öppnade förra året och kommunkontoret har också brunnit ned.

– Det har varit hjärtskärande
att se hur snabbt denna löpeld dragit fram och hur mycket den förstört av vårt samhälle sade Slave Lakes borgmästare, Karina Pillay-Kinnee, i ett pressmeddelande.

Albertas premiärminister Ed Stelmach försäkrade invånarna i Slave Lake att de kommer att få hjälp med sina omedelbara behov och att de även ska bistå dem att kunna starta om på nytt i framtiden.

När elden började ta över staden på söndag eftermiddag hade Brenda Eben-Ebenau bara några minuter att plocka ihop några saker.

Med två fosterbarn att ta med missade hon konvojen av flyende bilar och det var i sista minuten hon kom iväg från elden. 

Brenda Eben-Ebenau befinner sig nu i en lägenhet i Edmonton, tre timmars bilresa från hemmet i Slave Lake. Hon sade att det var tröstade att kunna ha kontakt med några av sina vänner via Facebook efter branden och få veta att de mår bra. De flesta av de andra invånarna befinner sig i närliggande städer.

Översatt från engelska