Ökning av antalet organtransplantationer i Kina


Enligt en nyligen publicerad rapport från Världsorganisationen för att undersöka förföljelsen av Falun Gong (WOIPFG) har många sjukhus och transplantationscenter i Kina på sista tiden ökat antalet transplantationer. Telefonintervjuerna som WOIPFG gjort med medicinsk personal från olika sjukhus bekräftar att vid många operationer används organ från levande Falun Gong-utövare.

Bakgrunden till undersökningen är avslöjandena den 9 mars om organskörd på ett sjukhus i Sujiatun i nordöstra Kina. Avslöjanden har kommit från bland andra en kinesisk journalist som flydde till USA och exfrun till en kinesisk läkare som gjort transplantationer i Kina. De två vittnena har tidigare intervjuats av Epoch Times i USA.

Regimen i Kina svarade på anklagelserna om organskörd genom att först vara tyst i tre veckor för att sedan plötsligt förneka att en systematisk organskörd existerar. Den 27 mars utfärdade hälsodepartementet direktiv till alla sjukhus att tillfälligt upphöra med organtransplantationer.

Trots det nya direktivet har WOIPFG i sina undersökningar funnit att inte bara sjukhus och större transplantationscenter i Kina återupptagit sin verksamhet utan att de också utför ett ökat antal organtransplanteringar.

WOIPFG har nyligen kontaktat flera sjukhus i Kina där personalen informerat om att ett rikligt antal organdonatorer finns tillgängliga i april och maj och att det därefter kommer att bli svårt att få tillgång till organ.

I undersökningen rapporteras de bevis som framkommit genom intervjuer med personal på sjukhusen från flera stora städer städer såsom Shanghai, Tianjin och Hubei och från olika provinser i Kina som Shandong-, Guangdong-, Fujian- och  Liaoningprovinsen. WOIPFG har bevarat alla ljudinspelningar och andra former av bevis.

Ett sak som framkom i undersökningen är att många av dem som intervjuades på sjukhusen sade att de kunde erbjuda organ från levande människor och personer som övar Falun Gong.

Både lokal- och militärsjukhus i hela  Kina trappar upp operationerna och några av personalen medgav öppet att det finns gott om organ de två närmaste veckorna.

En del personal sade att det finns omständigheter kring ursprunget till organen  som hålls hemliga och inte kan diskuteras. Det sades också att det finns en officiell kanal för koordination och leverans av organ. Generellt gäller att inget organ sålts av enskilda  individer.

WOIPFG säger i rapporten att intervjuerna indikerar att ”massdödande av Falun Gong-utövare utförs för att eliminera de levande bevisen.”

Några av intervjuerna finns återgivna nedan:

Det Första centralsjukhuset i staden Tianjin( också kallad för Oriental Organ Transplant Center)

Fråga: ….Hans doktor berättade för honom att njuren är väldigt bra eftersom organdonatorn utövade qigong. På frågan: Vilken slags qigong? Svarade läkaren; Falun Gong, eftersom de som tränar Falun Gong är friska…(avbröts)
Svar: Javisst. Vi har en liknande situation här. Vi har också dessa så kallade källor till organ där kropparna fortfarande andas eller har hjärtslag. Vi har dessa också, givetvis. Emellertid för att vara ärlig, först och främst, inte alla (organ) är på det viset. I år har vi troligen haft ett dussin njurar hittills….

Qianfoshan levertransplantationscenter i Shandongprovinsen

Fråga: Har du en njure från någon som tränar Falun Gong, en som är frisk?
Svar: Ja….vi kommer definitivt att ha många sådana leveranser i april.
Fråga: Varför kommer ni ha många fler leverantörer i april?
Svar: Jag kan inte berätta det eftersom det inbegriper….Jag kan inte säga… I alla fall så finns det ingen anledning att förklara för dig. Denna frågan kan inte besvaras.
 
The Affiliated Hospital of Jiaotong University i Shanghai

Fråga: Jag vill bara veta om du har den sorten som kommer från personer som tränar en slags Falun gong?
Svar: Javisst. Kom hit bara.

Regionalsjukhuset i Shandongprovinsen

(Den 22 mars) Personen som intervjuas i det följande utdraget erhöll en levertransplantation i staden Jinans Centrala sjukhus i december 2001.
Fråga: Hur länge fick du vänta?
Svar: Jag väntade i fem månader.
Fråga: Det var en ganska lång tid?
Svar: Det var på den tiden när donatorerna var få. Nu behöver man inte vänta så länge; väntetiden nu är mycket kort. Allt bör vara klart i april eller före 1 maj.

Det Allmänna Polissjukhuset i Shaanxi. (Armed Police Shaanxi General Hospital)

Svar: Om du vill göra det, kom denna torsdagen. Vi kommer att ha många donatorer på torsdag.
Fråga: Menar du före första maj eller efter första maj?
Svar: Innan den första maj! Just denna månad! Just i april, denna månad. Vi har den denna månad. Sedan nästa vecka och veckan efter har vi dem också.

The No.1 Affiliated Hospital of Hubei Medical University

Fråga: Jag skulle vilja fråga om en transplantation. Är det möjligt?
Svar: Javisst.
Fråga: Hur mycket?
Svar: Minst 60 000 amerikanska dollar.
Fråga: Aha. 60 000. Bäst att det kommer från en frisk person…bäst att den är frisk.
Svar: Klart att den är frisk. Absolut frisk. Om den inte är frisk så tar vi den inte.
Fråga: Jag har hört att de från Falun Gong utövare är bättre. Har ni de?”
Svar: Ja. Vi tar alla de unga med friska njurar. Vi tar inte de från gamla. Detta kan du vara absolut förvissad om. Ursäkta jag kan inte
berätta mycket per telefon… 

Dongnan sjukhuset i staden Quanzhou, Fujianprovinsen

Läkare A: Mellan 80,000 yuan och 100,000 Yuan, från döda eller levande kroppar. Det är en unik situation i Kina; de kommer mestaldels från avrättade fångar….
Läkare B: Levande organtransplantat (från avrättade fångar). Vi får organen från avrättningsplatsen.

Källa: WOIPFG: http://www.zhuichaguoji.org/en/