Ökat tryck på Serbien när Österrike och Ungern ökar gränsbevakningen
Flyktingar trängs vid den serbisk-ungerska gränsen, nära staden Horgos, den 16 september 2015. I Serbien blir situationen allt mer pressad sedan Ungern stängt sin gräns. Foto: Armend Nimani /AFP/Getty Images)


Trycket på Serbien ökar nu, när EU tätar sina gränser. Samtidigt har Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovat 40 000 sovplatser för flyktingar som stöd till de tyska delstaterna.

I Österrike har flyktingströmmen avtagit sedan Ungern stängde gränsen mot Serbien. I morse införde Österrike även passkontroller vid gränsen mot Ungern.

I de två distrikt i Ungern som gränsar mot Serbien har lokalt undantagstillstånd införts. Enligt den nya skärpta flyktinglagen har de 367 flyktingar som kom till landet igår gripits, rapporterar Ekot.

Ungern har också meddelat att man ska utöka taggtrådsstängslet till gränsen mot Rumänien.

Söker nya vägar

I Serbien köade hundratals människor för att bli kontrollerade och insläppta i Ungern.
– De sitter fast på den serbiska sidan. Processen går mycket sakta. Vi hoppas att de får komma in i Ungern, säger UNHCR:s talesperson Babar Baloch till SVT.

Serbien förbereder nu för alla flyktingar som sitter fast i landet och utökar antalet platser på sina befintliga asylcenter. Men om Ungern står fast vid att skicka tillbaka avvisade asylsökande till Serbien kommer de inte att räcka, rapporterar BBC. Socialminister Aleksandar Vulin har sagt att Serbien inte kan acceptera att Ungern skickar tillbaka människor med tvång.

Flyktingarna söker nu andra vägar och försöker ta sig runt Ungern till Kroatien och Slovenien istället. Bussar med flyktingar på väg mot Ungern ändrade riktning och körde mot Kroatien istället, rapporterar serbisk radio och tidningar.

40 000 tyska sängplatser

Samtidigt har den tyska regeringen gett ökat stöd till delstaterna för att kunna hantera den svåra flyktingsituationen.

– Vi har från regeringens sida tillsammans med inrikesminister Thomas de Maizière erbjudit delstaterna stöd för att ordna ytterligare sängplatser. Det är 40 000 platser det handlar om, och detaljerna kommer att utarbetas de kommande dagarna, sade Merkel i ett uttalande igår.

Förutom sängplatserna ska särskilda distributionskontor också sättas upp runt om i Tyskland.