Ojämn könsfördelning hot mot Kinas framtid
Det finns ungefär 100 miljoner barn i Kina. År 2020 förväntas antalet män i åldern 20-45 år att vara 30 miljoner fler än antalet kvinnor, till följd av kommunistpartiets ettbarnspolitik, visar en ny statlig kinesisk undersökning. (Foto: China Photos/Getty Images/AFP)


Kommunistpartiets politik med enbarnsfamiljer – att man genom bestämmelser och ekonomiska åtgärder hindrar par från att skaffa mer än ett barn – kommer inom de kommande 15 åren att få allvarliga konsekvenser, rapporterar Central News Agency.

En statlig undersökning som nyligen släpptes visar att år 2020 kommer det att finnas upp till 30 miljoner fler män än kvinnor i lämplig ålder för att bilda familj, alltså mellan 20 och 45 år gamla. Den sammanlagda kinesiska barnkullen som man undersökt är idag ungefär 100 miljoner.

Kinas ettbarnspolitik har tidigare kritiserats, främst för att den genomförts mycket hårdhänt. Bland annat förekommer uppgifter om att kvinnor tvingas till mycket sena aborter och även att nyfödda barn dödats på sjukhus. Epoch Times har tidigare rapporterat om detta.

Problemet med den väntade ojämna könsfördelningen kommer i första hand av att alla kinesiska par vill ha en son, eftersom sonen traditionellt tar hand om sin mor och far när de blir gamla, medan dottern bor med sin make och tar hand om hans familj. Eftersom familjen är det huvudsakliga skyddsnätet för kinesiska pensionärer vill man trygga sin framtid genom att få en son.

I Indien har ett system med hemgift lett till liknande preferenser för gossebarn, och det har redan i vissa regioner börjat visa sig att det finns många ogifta unga män. Dessa problem riskerar alltså att bli mycket allvarliga i Kina framöver.

Enligt rapporten bör Kinas sammanlagda befolkningsökning över de kommande 30 åren ligga på 1,8 procent. Om den blir för hög eller för låg kommer det att påverka ekonomisk och social utveckling negativt.

Rapporten utfördes av den nationella befolknings- och familjeplaneringskommitténs division för strategisk forskning, som består av 300 forskare och experter, och den bygger på undersökningar av data från åren 2004-2006 gällande trender inom befolkning, ekonomi, miljö och sociala resurser i Kina.

källa till originalartikel: http://en.epochtimes.com/news/7-1-17/50544.html