Ögonvittnesskildringar från översvämningarna i Peking censurerades
Dränkta fordon i ett bostadsområde i Peking den 21 juli. Ett stort reportage om översvämningarna i Southern Weekly censurerades nyligen. (Foto: Epoch Times/Arkivbild)


Kinas censorer stoppade ett stort reportage om översvämningarna i Peking nyligen. Det skulle ha publicerats i Guangzhoubaserade Southern Weekly, som är känd för sin frispråkighet. 

Southern Weekly-reportern Zhang Yuqun bloggade på Sina Weibo att sju av hans kollegor reste 200 mil för att intervjua släktingar till 24 offer för översvämningarna. Enligt Zhang gjorde de ett åtta sidor långt reportage, men de statliga censorerna stoppade det. Zhangs blogginlägg togs också senare bort. 

I ett blogginlägg på Weibo från Southern Weekly stod: 
”Medan han sjönk i vattnet och greps tag i av strömmarna dunkade han med händerna och huvudet mot bilrutan. Hans fru kunde bara stå där, med en hammare i handen som hon inte kunde göra något med, och se på medan han drunknade. Han heter Ding Zhijian och är ett av offren för översvämningarna i Peking. Hans historia finns i de opublicerade rapporterna.”
En medlem av Southern Weeklys redaktion på högkvarteret i Guangzhou bekräftade censuren för New Tang Dynasty (NTD) Television: 
– Precis. De ändrade versionen.

En redaktör på Southern Weekly sade till Radio France Internationale (RFI) att namnen på de 24 offren hade markerats med ett stort rött kryss och ersatts med namnen på fem partitjänstemän som dött i tjänst.

RFI rapporterade även att den förre chefen för Business Weekly Magazine, Gao Yu, sade: 
– De liv som gick till spillo den där stormiga natten och familjernas bittra tårar ströks, tillsammans med kinesiska journalister och intellektuellas uppdrag och värderingar.

Gong Xiaoyue, chefredaktör på Xiaoxiang Morning Herald, skrev följande på Weibo: ”Pampar i Peking och ni i södern som fjäskar för dem, varför är ni så skamlösa? Varför låter vi oss hunsas av myndigheterna så här lätt?”

RFI rapporterade att kommunistpartiets centrala propagandadepartement beordrade att den kritiska rapporteringen och kommentarerna om översvämningen i Peking skulle minskas, och att man i stället skulle fokusera på positiva rapporter.

Den första rapporten från myndigheterna i Peking gjorde gällande att dödssiffran efter översvämningarna var 37. Den 26 juli höjde man den officiella dödssiffran till 77. Invånare i Peking har emellertid sagt på nätet att över tusen personer dött. Bloggare har laddat upp videoklipp och bilder som bevis. Regimens internetcensorer har fortsatt att ta ner sådana meddelanden.

Enligt Sound of Hope (SOH) Radio, så laddade en reporter vid namn Tan Weishan på Southern Metropolis Daily – en systertidning till Southern Weekly – upp en video på Sina Weibo där hans kollegor intervjuar översvämningsdrabbade kineser. I den sade en invånare i bydistriktet Shidu, som drabbades hårt, att han arbetade vid Zijinguan-reservoaren på natten den 21 juli, och att han såg hur reservoaren släppte ut vatten. Videon togs snabbt bort från Sina Weibo.  

SOH:s inslag kommenterade att Southern Weeklys åtta sidor långa översvämningsreportage censurerats eftersom myndigheterna ville mörka dödssiffran, men även att man släppt på vattnet från reservoaren. 

USA-baserade kommentatorn Chen Pokong sade till SOH att översvämningen har avslöjat korrupta konstruktionsmetoder. Enligt honom paralyserades Peking redan den 10 juli 2004 av skyfall, men åtta år senare har inga förbättringar skett när det gäller stadens kloaksystem. Stadens myndigheter har spenderat tiotals miljarder på byggprojekt inför OS, såsom flygplatser och tunnelbanor, men korruption har genomsyrat flera av projekten, särskilt de underjordiska, sade Chen. 

Han sade att skyfallen visade att trots enorma investeringar i infrastrukturen, så är Kinas huvudstad fortfarande oförberedd på det väder som varit nyligen. Han sade att Peking har för många ”tofu-hus”, som man ofta kallar byggprojekt som använder undermåliga material. Detta är vanligen ett resultat av korruption, och dessa hus försvagas snabbt under naturkatastrofer. 

Hela det moderna Kina består av tofu-hus. Och den arroganta, nyrika regimen är också som ett tofu-hus, sade han. 

Översatt från engelska