Offren för terrorattentaten i Paris hedrades vid ceremoni
Frankrikes president Francois Hollande talar vid en ceremoni på Les Invalides för att hedra offren för terrorattentatet i Paris fredagen den 13 november. (Foto: Philippe Wojazer /AFP/Getty Image)


I Frankrike hölls under torsdagen en ceremoni på Les Invalides till minne av offren för terrorattentaten i Paris för två veckor sedan.

Anhöriga till offren, representanter för alla politiska partier, polis, räddningsarbetare och flera världsledare närvarade vid ceremonin. Högtiden inleddes och avslutades med nationalsången Marseljäsen. Bilder av offren visades på storbildsskärm och deras namn och ålder lästes upp.

President Francois Hollande sade i sitt tal att fransmännen inte kommer att ge efter för terrorn, utan i stället mångfaldiga sångerna och fortsätta gå på fotbollsmatcher. Offren dog för att de var levande, på grund av friheten, sade han.

Vardagslivet har i stort sett återgått till det normala, förutom turismen som inte riktigt kommit igång än, sade Ola Schröder, restaurangägare i Paris till SVT.

Inför minnesceremonin uppmanade president Hollande folk att pryda sina hus i landets färger.

Fakta: Terrordåden i Paris

Den 13 november genomfördes flera olika attacker i Paris.

På konsertlokalen Le Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal spelade, sköt tre terrorister besinningslöst in i publiken och dödade 89 människor.

Tre terrorister åkte runt i en bil i Paris östra delar och sköt människor på flera uteserveringar.

Tre självmordsbombare slog till mot nationalarenan Stade de France där en fotbollsmatch pågick mellan Frankrike och Tyskland.

Sammanlagt miste 130 människor livet och 350 skadades i attentaten.

Sex av terroristerna dödades av sina egna självmordsbomber och en sköts ihjäl av polis i samband med attentaten.

Terrororganisationen Islamiska staten, IS, tog på sig ansvaret för attacken och Frankrike utlyste undantagstillstånd. Tre dagars landssorg infördes och måndagen efter hölls en tyst minut i hela Frankrike.

Flera av terroristerna har anknytning till stadsdelen Molenbeek i Bryssel och polisen genomförde flera stora tillslag i jakten på terroristerna, framförallt Salah Abdeslam.

Vid en stor polisinsats i Saint-Denis den 17 november dödades tre terrorister och åtta personer greps. Abdelhamid Abaaoud som tros vara hjärnan bakom attentaten dödades i tillslaget. Åklagare i Paris har bekräftat att han hade planerat ytterligare en attack mot Paris finansdistrikt veckan efter, skriver SVT.