Obligatorisk a-kassa 1 juli 2008


Regeringen siktar på att införa en obligatorisk a-kassa den 1 juli nästa år.

-Det finns anledning att vara orolig för att så många lämnar a-kassan, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Sedan årsskiftet har tiotusentals personer straffat ut sig själva från a-kassan genom att inte betala avgiften, som höjdes den 1 januari i och med regeringens skärpta regler.

-Det är ett problem. Därför vill vi göra a-kassan obligatorisk, sade Sven Otto Littorin i en riksdagsdebatt på fredagen.

Enligt uppgift till TT kommer han att tillsätta en utredning före sommaren, som får ett år på sig att utreda hur ett obligatorium ska införas.

-Vi siktar på att lämna en proposition till riksdagen nästa vår och att införa det 1 juli 2008, säger Sven Otto Littorin till TT.

Regeringen tänker inte tillsätta någon parlamentarisk utredning utan en ren expertutredning om a-kassan. Detta väcker stark kritik från oppositionen.

-Det är rent oförsvarligt. Det handlar om en grundläggande förändring av en av de centrala delarna av välfärdssystemet och då borde det vara en parlamentarisk utredning där parterna också får komma till tals, säger vänsterpartiets talesperson Josefin Brink till TT.

Vänsterpartiet är i grunden emot en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Huvudskälet till vårt motstånd är att kopplingen mellan a-kassan och facket har varit historiskt viktig, det är en del av den svenska modellen och en förklaring till den höga fackliga organisationsgrad som vi har, säger Brink. Hon hänvisar till att tiotusentals personer straffat ut sig själva från a-kassan efter årsskiftet. Om det beror på regeringens skärpta regler och höjda avgifter, att människor inte anser sig ha råd att vara med, så kan ett obligatorium innebära att människor i stället lämnar facket, anser hon.

-Det finns dessutom en mängd komplikationer med en obligatorisk a-kassa. Vilka ska omfattas? Hur ska avgränsningen göras? Med dagens strängare regler innebär det ju att många kommer att få betala avgiften utan att ha rätt till ersättning, eftersom de inte lever upp till reglerna. Vem ska administrera försäkringen? Ska det bli en del av socialförsäkringssystemet? undrar Josefin Brink.