Obama puffar på för mer amerikansk tillverkning
President Barack Obama (t.v) tittar på ett lås på företaget Master Lock, tillsammans med Bob Rice (t.h), Master Locks vice president, i Milwaukee, Wisconsin, den 15 februari. (Foto: Saul Loeb / AFP / Getty Images)


President Barack Obama hade minnen av ett svettluktande omklädningsrum på högskolan när han gjorde en rundtur på Master Lock, ett produktionsbolag för hänglås och säkerhet, i Milwaukee den 15 februari.

Under besöket lovordade han Master Lock för att de upphört med sin tillverkning i Kina och flyttat fler jobb till Amerika.

Master Lock sade i ett uttalande att det hade tagit tillbaka 100 amerikanska jobb till USA sedan mitten av 2010 och beslutet var delvis motiverat av ”allt högre personal-och logistikkostnader i Asien, och ovanpå detta, de ständiga utmaningar på tillgång av arbetskraft, särskilt i kustnära områden i Kina.”

John Heppner, företagets vd och koncernchef, sade att fler jobb skulle flyttas tillbaka till Amerika ”om den grundläggande ekonomin stödjer beslutet.”

Terry Clower, föreståndare för centrum för ekonomisk utveckling och forskning vid Northern Texas universitet, sade att det finns en balans mellan global verksamhet och skapande av arbetstillfällen i USA.

– Man kan inte fatta beslut enbart på kostnadskalkyler i förstasidesnyheter. Bara för att man kan gå till vissa länder utomlands och få arbetarna att göra ett liknande jobb för halva arbetskostnaden jämfört med vad det skulle kosta här, betyder inte att det totala sparandet är så mycket, sade Clower.

Det finns många orsaker och effekter som spelar in när man tittar på de totala kostnaderna, sade han.

– Det är en bra sak att jobben kommer tillbaka, tillade han.

Flera andra företag expanderar också sin tillverkning i USA. Caterpillar, en stort anläggnings-och gruvutrustningstillverkare har flyttat sin produktion av grävmaskiner från Japan till Athens, Georgia.

”Beslutet att flytta produktionen från Japan till USA beror på närheten till ett stort kundunderlag i Nordamerika och Europa”, sade Mary Bell, vice ordförande i företagets avdelning för byggnadsprodukter (BCP), i ett uttalande. ”Vårt mål är att bättre betjäna dessa kunder från denna nya fabrik.”

Produktionen planeras att börja i slutet av 2013 och anläggningen kommer att skapa mer än 4 200 arbetstillfällen, enligt uttalandet.

Tillverkningen förväntas ge en uppsving till den lokala och regionala ekonomin. ”Baserat på produktionskapaciteten i den nya fabriken, uppskattar jag att den totala ekonomiska inverkan når upp till 2,4 miljarder dollar (16 miljarder kronor) per år när viktiga leverantörer etablerar sig i regionen och den regionala leveranskedjan utvecklas fullt ut”, sade Sharon Younger i ett uttalande. Han är vd för Younger Associates forskningsföretag och fakultetsmedlem vid Institutet för ekonomisk utveckling.

Tidigare denna månad meddelade den japanska biltillverkaren Honda Motor Company att den gör 98 miljoner dollars (658 miljoner kronor) investering i sin största bilfabrik i Anna, Ohio. Honda har investerat närmare 800 miljoner dollar (5,4 miljarder kronor) i ny verksamhet i USA sedan 2011. Hondas investeringar har skapat över 1 200 nya jobb i Ohio, Alabama och Indiana, enligt Vita huset.

Maskindelstillverkaren Diamond Precision Products köper sina komponenter från lokala leverantörer i stället för från Kina. De sparar pengar på frakten och ökar sin kapacitet att leverera beställningar snabbt. Företaget har kunnat fördubbla sin personalstyrka under de senaste två åren och fortsätter att växa, sades det i ett uttalande från Vita huset.

Tillverkning av kapitalvaror bidrog mest till ökningen av de 50 000 jobben i varuproducerande sektorn i januari, enligt en Arbetsmarknadsstatistikbyrå. ”Tillverkning av kapitalvaror bidrog till 418 000 jobb under de senaste två åren”, sade rapporten.

Obama puffar på för flera initiativ för att flytta industrijobb från utlandet tillbaka till USA. I sin plan för ett ‘USA byggt för att hålla’ föreslår han en politik som gör slut på skatteavdrag för att man flyttar jobben utomlands, och ger ett 20 procentigt skatteavdrag för att man ”hjälper företagen att ta hem jobben.”

Genom att täppa till kryphålen för skatter, förväntar sig administrationen att skattelättnader blir inkomstneutrala, vilket innebär att de inte skulle kosta staten något. De beräknade besparingarna från tilltäppande av kryphålen är 23 miljarder dollar (160 miljader kronor), enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

Presidenten sade också att en övervakningenhet för Fair Trade kommer att skapas för att ”undersöka illojala handelsmetoder i länder som Kina.”

”När vi har fått spelregler på lika villkor lovar jag er att ingen kommer att konkurrera ut USA”, sade han. ”Ge oss spelregler på lika villkor – vi kommer inte att förlora.”

Översatt från engelska.