Obama på statsbesök i barndomstaden Jakarta
Obamas statsbesök avslutas med handskakning innan han går ombord på Air Force One på en militärflygplats i Jakarta den 10 november (Foto: Roslan Rahman/AFP/Getty Images)


Obamas två dagar långa statsbesök i Indonesien började på tisdagen. USA:s president var nostalgisk över sitt återbesök i Jakarta, där han som barn bodde under fyra år.

Obama och hans hustru Michelle kom till Istana Merdeka-slottet där det bjöds på middag och där president Susilo Bambang Yudhoyono och Indonesiens första dam, Ani Yudhoyono, tog emot.

I slutet av 60-talet, när Obama och hans familj bodde i Jakartas Menteng Dalam-disktrikt hade han ingen aning om att han en dag skulle bli bjuden på en statsbankett i det ståtliga slottet.

-Som ung pojke i Menteng Dalam för 40 år sedan kunde jag aldrig föreställa mig att jag en dag skulle tas emot här. Än mindre som USA:s president. Jag trodde inte att jag någonsin skulle komma in i den här byggnaden, sade han.

Obama fick njuta av det goda indonesiska köket, grillad anka med sparris, Mie Bakso (köttbullar med nudlar), biff saté, och pickles. Som dessert serverades grillad banan och kopyor-glass.

-Allt är utsökt, sade Obama på Bahasa, Indonesiens officiella språk.

I sitt tal efter middagen och även under presskonferensen efter det bilaterala mötet, nämnde Obama sina barndomsminnen från de fyra åren han bodde i Jakarta.

Han mindes staden under dess sömniga dagar, då den bara hade en hög byggnad – varuhuset Sarinah – och människor passerade förbi på cykel, i rickshaws eller i överfulla taxibilar.

Men Obama poängterade att när han nu besökte Indonesien som USA:s president såg han framåt, inte bakåt.

Utökad handel och demokratiframsteg var de stora frågorna som diskuterades på tisdagskvällens bilaterala möte. Obama uppmuntrar USA att flytta upp Indonesien från att vara handelspartner nummer tre till nummer ett när det gäller handelsvolymer och investeringar.

Obama sade att han var imponerad av den religiösa toleransen i Indonesien.

När han besökte Istiqlal-moskén berättade imamen för presidentparet att moskén och katedralen i närheten ligger parallellt med varandra som en symbol för harmoni och samarbete mellan religionsutövarna i Indonesien.

Imamen berättade också att vid varje högtid, vare sig den var muslimsk eller kristen, så använde de varandras parkeringsplatser.

Obama avslutade sitt besök med att hålla offentliga föredrag om demokrati på Universitas Indonesias campus. På onsdagseftermiddagen reste han vidare till Sydkorea för att delta i G-20-mötet i Seoul.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45707/