Obama kommer till Sverige
Högvakt utanför slottet i Stockholm, på kvällen den 3 september, dagen innan USA:s president Barack Obama kommer till Sveriges huvudstad. (Foto: Henrik Mongomery/ AFP)


På inbjudan av Statsminister Fredrik Reinfelt kommer USA:s president Barack Obama att besöka Sverige den 4-5 september för bilaterala överläggningar.

När presidenten landar på Arlanda vid lunchtid kommer en kvartett bestående av partiledarna Jan Björklund, Annie Lööf, Göran Hägglund samt utrikesminister Carl Bildt att hälsa honom välkommen.

Förberedelserna är i full gång och stora delar av Stockholms innerstad kommer att stängas av, vilket kommer att påverka allmänheten. Boende och affärsinnehavare inom de så kallade PL23-områderna kommer att avkrävas legitimation innan de kan passera in på området.

Detta har lett till att flera näringsidkare har valt att hålla stängt under den här tiden.

De större vägarna till och från Arlanda kommer också att påverkas. Kollektivtrafiken, flygtrafiken och även viss båttrafik kommer också att påverkas enligt Stockholms Stad. Så man får räkna med stora störningar.

”Trafikpåverkan blir den största vi haft någonsin”, säger Stockholmspolisens talesperson Kjell Lindgren till Svenska Dagbladet.

Under förhandlingarna kommer man att ta upp allt från frihandel och den ekonomiska utvecklingen i världen till tekniska lösningar på energiområdet.

På programmet står även ett möte med kungaparet, ett besök på KTH för att ta del av ny teknik inom klimat- och energiområdet och ett besök i Stockholms synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs gärningar.

På kvällen kommer det hållas en middag där också de nordiska ledarna, Finlands president Sauli Niinistö, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson och Norges statsminister Jens Stoltenberg, är inbjudna.