Nyzeeländsk parlamentsledamot misshandlades av kinesiska vakter
Miljöpartiets andra ledare Russel Norman.


Den kinesiska vicepresidenten Xi Jinpings besök i Nya Zeeland tog en pinsam vändning när kinesiska säkerhetsvakter misshandlade miljöpartiets manlige ledare Russell Norman utanför parlamentet i Wellington på fredagen.

Vicepresidenten var på ett tre dagar långt besök i Nya Zeeland för att diskutera handeln mellan de två länderna.

Utanför hotellet i centrala Wellington, där vicepresidenten bodde, kantades gatorna av supportrar till Kinas kommunistparti och av demonstranter från den i Kina förföljda andliga gruppen Falun Gong.

Inte så långt därifrån, på parlamentets område på Beehive, höll Russell Norman upp den tibetanska flaggan för att protestera mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter i Tibet.

Hans protest avbröts emellertid bryskt av kinesiska säkerhetsvakter som misshandlade honom i ett försök att hindra honom från att visa flaggan vid den kinesiske vicepresidentens ankomst.

Han sade att runt tolv säkerhetsvakter trängde honom och knuffade undan honom, och ett paraply sattes framför hans ansikte. Den tibetanska flaggan rycktes ur händerna på honom.

”Jag letade efter den på marken och fann den under foten på en person tillhörande den kinesiska regeringspersonalen. Jag lutade mig ner för att rycka bort flaggan från under foten på den kinesiska regeringens säkerhetsperson. När jag gjorde så ställde de sig på min hand men jag lyckades få loss den från under foten och hålla den uppe igen”, skrev han på sin blogg.

”Vad jag förstår så sköttes säkerhetsåtgärderna framför parlamentet av den nyzeeländska polisen. Men den hade absolut inte kontroll över dem, det var den kinesiska regeringens vakter som hade kontrollen.”

Norman sade att regeringen hade tillåtit de kinesiska säkerhetsvakterna att kontrollera parlamentet vilket innebar att parlamentet inte längre kunde betraktas som en säker plats för demokratin.

Han har framfört klagomål till polisen och säger att yttrandefriheten i Nya Zeeland måste skyddas.

– De kinesiska säkerhetsvakterna lyckades skapa en internationell incident av en enda mans protest och det var verkligen mycket olämpligt att det var en nyzeeländsk ledande politiker och på det nyzeeländska parlamentets område, sade Anne-Marie Brady, som är expert på kinesisk politik från Canterbury University, till Nyzeeländsk television.

– Det är ganska oroväckande att regeringens respons på den här händelsen har varit så svag och jag tycker att det är väldigt symptomatiskt för hur beroende Nya Zeeland är av handel med Kina, sade hon.

Joan Wang, som var där för att protestera mot förföljelsen av den andliga gruppen Falun Gong i Kina, sade att det i Kina inte finns någon yttrandefrihet. Det faktum att Nya Zeelands folk kan säga sin mening skrämmer kinesiska politiker.

Vicepresident Xi Jinping skulle öppna Konfuciusinstitutet vid Victoria University på lördagen men på grund av att man betvivlade att säkerhet på universitetet var tillräcklig ägde invigningen rum på vicepresidentens hotellrum istället.

Trots grälet på parlamentets område rapporterade TVNZ att premiärminister John Key ansåg att den kinesiska delegationens besök hade varit en ”framgång”. Key kommer att besöka Kina om två veckor.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37680/