Nytt papper starkare än gjutjärn


Snart kommer du kanske att bära hem varorna från affären i en papperskasse som är förstärkt med nanofibrer från cellulosa. Detta nanopapper är starkare än gjutjärn.

Materialet är utvecklat vid KTH och STFI-Packforsk. Nyheten publicerades först i den vetenskapliga tidskriften Science, The New York Times och New Scientist.

Professor Lars Berglund och hans kollegor på KTH och STFI-Packforsk har genom att kombinera enzymer och malning fått fram fibrer som är 1000 gånger mindre än vanliga pappersfibrer. Det ger ett papper med en hållfasthet som är dubbelt så hög som den för gjutjärn.

Nanofibrerna är framställda av fibrer från vedcellulosa och är lättare än vanligt papper. Lars Berglund säger i ett pressmeddelande:

– Men vanlig pappersmassa består av hela vedfibrer som innehåller stora defekter så att materialet brister vid alltför låg belastning. Det gör att de flesta kommersiella papper har en hållfasthet på högst 15 procent av vårt nanopappers hållfasthet.

Eftersom det är hållfast kan nanopapper användas för att göra nya kompositmaterial som kan tävla med glas- och kevlarfiberkompositer, menar upphovsmännen.

Fakta

Nano betyder miljarddel och en nanomete (nm), är så liten att den inte kan ses i ett vanligt ljusmikroskop. Tekniken används för att skräddarsy materialstrukturer i storleksordningen 1-100 nm.