Nytt Konfuciusinstitut i Toronto oroar
En skärmdump från webbsidan SayNoToCI.ca som skapats för att protestera mot Toronto District School Board:s Konfuciusinstitut. De kontroversiella instituten som startats i olika länder i väst subventioneras och kontrolleras av den kinesiska kommunistregimen. (Foto: Epoch Times)


Toronto District School Board (TDSB), Kanadas största skolstyrelse, planerar en utökning av utbildningsprogram som skapats av Kinas kommunistregim, vilket har gjort några föräldrar oroliga över vad deras barn kommer att lära sig.

Michael Lewis åkte runt i bil i Toronto när han upptäckte en skylt som välkomnade ett Konfuciusinstitut till en närbelägen skola i september.

Som förälder till ett barn i den kommunala skolan blev Lewis intresserad av att få veta exakt vad ett Konfuciusinstitut (KI) är, så han använde sin smartphone och letade upp det.

Ju mer han läste, desto mer bekymrad blev han. Han fann rapporter om KI som höll på att stängas vid några kanadensiska universitet.

Även om KI säger sig främja det kinesiska språket och kulturen så säger underrättelsetjänster att de är organisationer som den kinesiska kommunistregimen använder för att utvidga sin mjuka makt. Instituten finansieras och kontrolleras av den kinesiska regimen.

”Med gedigen information där ute som pekar på att man inte borde ha dessa saker, vad beror det på att Toronto District Board School sådär utan vidare tar in dem”, frågade Lewis.

Lewis och andra oroliga föräldrar och människorättsorganisationer höll ett massmöte nyligen utanför skolstyrelsens kansli för att uppmana den att avsluta sitt partnerskap med institutet.

De hade svart tejp över munnen, en symbol för den kinesiska regimens censur, vilken letar sig in i den läroplan som följs vid instituten.

I december förra året gjorde Kanadas universitetslärarförbund (CAUT) ett uttalande som uppmanade universitet och högskolor att kapa sina band med KI, och sade att de är ”subventionerade och övervakade av den auktoritära regeringen i Kina.”

”De begränsar den fria diskussionen inom ämnen som de kinesiska myndigheterna anser vara kontroversiella och bör inte ha någon plats på våra campus,” sade CAUT:s verkställande direktör, James Turk.

Både McMaster University och University of Sherbrooke har stängt sina KI, och universitetet i Manitoba avvisade ett institut år 2011, vilket ska ha haft sin grund i en oro över den politiska censuren (officiell orsak angavs vara ”logistiska problem.”)

McMaster stängde sitt Konfuciusinstitutet i början av förra året på grund av missnöje med KI:s anställningsförfaranden i Kina.

 En skärmdump från staden Hunans universitet webbsida med titeln ”Väljer ut lärare till Konfuciusinstitutet i Toronto, Kanada för 2014”. En gällande regel är att ”kandidater kommer att utvärderas för att garantera att de uppfyller kraven beträffande politisk ideologi.” (Foto: Epoch Times)

 

Epoch Times rapporterade 2011 att Sonia Zhao, som kom till Kanada från Kina för att arbeta vid McMasters Konfuciusinstitut, måste underteckna ett kontrakt där hon lovade att inte utöva meditationsmetoden Falun Gong, även kallad Falun Dafa, som är förtryckt i Kina och dess anhängare förföljda.

Det finns för närvarande Konfuciusinstitut vid 12 universitets-/utbildningsinstitutioner i Kanada. TDSB är den tredje skolstyrelsen efter Edmonton och Coquitlam som startar ett KI.

Kontroversen kring KI bekymrar också Howard Goodman, en förvaltare vid Eglinton-Lawrence. Han ifrågasätter om medlemmarna i Kanadas skolstyrelse hade all den information som behövdes när de röstade för att verka för ett öppnande av ett Konfuciusinstitut.

”Jag ville förstå vad universiteten oroade sig för, och jag var nyfiken på den uppgörelse som vi hade gjort”, säger han.

I maj lade Goodman fram en motion genom medförvaltaren Howard Kaplan för att styrelsen skulle få mer information om KI och för att ytterligare granska uppgörelsen med tanke på universitetslärarförbundets farhågor.

Emellertid avslogs de delar av motionen som hänvisade till universitetslärarförbundets farhågor, och en omröstning ledde till att motionen skulle tas upp i november – efter att KI redan har öppnat.

”Min förhoppning var att vi skulle få den informationen i juni”, säger Goodman.

Ett annat bekymmer för Goodman är en bestämmelse i kraven för KI:s lärarkandidater som vill komma till Toronto District Board School (TDSB), enligt webbsidan för Hunan City University i Kina. Där sägs att ”kandidater kommer att utvärderas för att garantera att de uppfyller kraven beträffande politisk ideologi.”

Enligt Lewis är detta diskriminerande krav tillräckligt för att TDSB ska bryta sitt kontrakt med KI, eftersom det ”går emot TDSB anställningspolicy och Ontarios människorättskoder.”

Lewis har startat en kampanj på internet, SayNoToCI.ca, (säg nej till Toronto Konfucius skola) och samlar namnunderskrifter för att stoppa utökningen av programmet i Torontos skolor.

Han är bestört över att Toronto District Board School aktivt beslutat att inte gräva i hur instituten fungerar.

”Att inte granska KI trotsar helt enkelt logiskt förnuft”, säger han.

Goodman säger att kampanjen väcker en rad frågor och saker som styrelsen behöver förstå.

Samtal till styrelsen och det kontor som administrerar Konfuciusinstitutet för att få en intervju besvarades inte innan pressläggningen. Toronto District Board Schools ordförande Chris Bolton sade att han inte kommer att vara tillgänglig för en intervju förrän i slutet av juni.

Konfuciusinstitutens expansion är en del i Kinas miljardsatsning på så kallad mjuk makt. Enligt hemsidan för Institutionen för orientaliska språk på Stockholms universitet, finns i hela världen för närvarande 335 Konfucusinstitut (93 i Asien, 84 i Europa, 25 i Afrika, 10 i Australien och Nya Zeeland och 123 i Nord- och Sydamerika).

I Sverige finns fyra Konfuciusinstitut på svenska universitet i Luleå, Stockholm, Karlstad och Karlskrona. Det är en förmånlig satsning för universiteten då samtliga lärare betalas av den kinesiska staten, men det väcker tvivel om skolans akademiska oberoende.

På sommaren 2013 rapporterade SVT om dessa institut i Sverige, och Elisabeth Löfgren från Amnesty International sade till SVT i juli 2013.

– Det här är oerhört naivt. Det är rätt tydligt att de här instituten är en del av Kinas Soft Power-satsning. Man borde kunna vara ett oberoende institut som till exempel de spanska Cervantezinstituten. De har ändå visat sig att de i vissa fall lägger sig i undervisning och tillsättningar av tjänster, sade Elisabeth Löfgren.

Skillnaden mellan de språk- och kulturinstitut som bland annat skapats av Frankrike, Spanien och Storbritannien är att de ligger utanför värdlandets utbildningssystem, medan Konfuciusinstituten har som strategi att vara inlemmade i lärosäten.