Nya rön om allergi mot solkrämer
Det är viktigt att vistas i solen för D-vitamin ska bildas i huden. Enligt vissa experter bör man inte använda solskyddsmedel eftersom det förhindrar D-vitaminbildningen. Istället rekommenderas att man skyddar sig med kläder och ligger under ett parasoll de timmar då solen står som högst. (Foto: Fethi Belaid/AFP)


Att sola eller inte sola? Många har blivit skrämda av hudcancerlarm och undviker solen, andra vill inte avstå från att sola men använder solkräm. Men den ökade användningen av solskyddsmedel har också medfört en ökad allergi mot medlen.

Göteborgsforskare har tittat närmare på vad som händer med solskyddsmedlen när de utsätts för solen och hur huden påverkas av de nedbrytningsprodukter som bildas.

Vi reser oftare till varma breddgrader även under vintertid och vi exponerar oss i solen på ett sätt som våra förfäder förmodligen inte var så vana vid. Vi har fått lära oss att det är viktigt att använda solskyddsmedel och vi är ett lydigt folk. Därför har användningen ökat men också kontaktallergin och fotoallergi mot solskyddsmedel.

Nedbrytningsprodukter orsakar allergi

Under en hudläkarkonferens i Göteborg, presenterade forskare vid Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet nya rön om solskyddsmedel och dess påverkan på huden.

– Det är känt att solkrämerna passerar genom huden in i vår kropp, men vi känner inte till vilken effekt det har på oss. Många av de solskyddsmedel som används går nämligen sönder när solljuset träffar dem. Vi ville därför undersöka vad som kan hända med de kemiska solskyddsmedlen då de utsätts för UV-strålning och hur nedbrytningsprodukterna som samtidigt bildas påverkar huden, säger Isabella Karlsson, doktorand på institutionen för kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Forskarna har i en studie lyckats ge en förklaring till vad som sker.

– En av nedbrytningsprodukterna i solkrämer, arylglyoxalerna, visade sig vara starkt allergiframkallande. Vilket skulle kunna förklara varför människor blir allergiska mot solkräm som innehåller dibensoylmetaner, det vill säga en UVA-absorberande substans i solkrämen, berättar Isabella Karlsson.

Test vid misstanke om fotoallergi

Detta innebär i första hand en bättre förståelse för mekanismen bakom fotoallergi. Kunskapen kan leda fram till ett solskydd som inte orsakar allergi och att lättare avgöra vilka solskydd som det är störst risk att bli överkänslig emot.

Tack vare forskarnas upptäckt är ett nytt test på gång som kan användas vid misstanke om fotoallergi.

– Vi håller i dagsläget på att starta upp samarbete med olika hudkliniker för att kunna göra en utvärdering av testet. Det innebär att fler patienter kommer att kunna få reda på att de har en fotoallergi, vilket kan hjälpa dem i deras vardag samt minska belastningen inom sjukvården, konstaterar Isabella Karlsson.

Fakta foto- och kontaktallergi

En fotoallergisk reaktion beror på att solskyddsmedlet förändras kemiskt av solljuset. Kroppens immunsystem reagerar då med en allergisk reaktion. Reaktionen är ovanlig och orsaken till tillståndet är i regel solskyddsmedel. Symtomen är eksemliknande utslag som kan ge klåda. Allergin behandlas genom att undvika den utlösande substansen.

Källa: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

45 goda skäl att använda kokosolja

Vad är hälsa egentligen?

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri