Ny vildkattras upptäckt i Brasilien


En ny vildkattras har upptäckts i Brasilien, enligt rapporter i veckan. Den nya vildkatten, som lever i skogar och på grässlätter, har samma DNA som dvärgtigerkatten.

“Det är så mycket som fortfarande är okänt i naturvärlden, även inom grupper som förmodats vara väl kartlagda, såsom kattdjur”, sade forskaren Eduardo Eizirik, på Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul, till National Geographic.

”Faktum är att det finns många grundläggande aspekter som vi fortfarande inte känner till om vildkatter, från deras exakta geografiska utbredning till deras diet”, tillade han.

Den nya rasen upptäcktes efter att forskarna studerat DNA för olika typer av vildkatter i Brasilien, enligt Los Angeles Times.

Upptäckten publicerades i tidskriften Current Biology.

Geoffroys katt (Leopardus geoffroyi), pampaskatten (Leopardus colocolo) och dvärgtigerkatten (Leopardus tigrinus) utvärderades, och forskarna fokuserade till slut på dvärgtigerkatten, som är ungefär lika stor som en huskatt.

De upptäckte att det fanns korsningar mellan de tre kattraserna. Dvärgtigerkatten och pampaskatten korsades för flera generationer sedan. I söder har dvärgtigerkatten och Geoffreys katt korsats, vilket innebär att det finns två blandraser.

”Leopardus tigrinus har tydligt delats upp i två genetiskt skilda populationer”, skrev forskarna enligt Los Angeles Times.

”Deras nivå av genetisk särskiljning liknade dem man finner mellan olika raser, som Leopardus geoffroyi kontra Leopardus colocolo och större än den man finner mellan Leopardus tigrinus nordöstra population och Leopardus geoffroyi för nästan alla markörer”, tillade de.

Enligt National Geographic är pampaskatten och Geoffroys katt ungefär lika stora, medan pampaskatten ser ut som en större huskatt med långt hår. Den lever på Sydamerikas grässlätter från Chile och Argentina till Peru och Ecuador. Geoffroys katt har en gulaktig päls med svarta fläckar och mörka ränder på svansen och benen.

Dvärgtigerkatten ser ut som en liten leopard och lever i bergsskogar, på grässlätter och savanner i Central- och Sydamerika.

Den sällsynta norra rasen av dvärgtigerkatt kommer att benämnas Leopardus tigrinus och den vanligare varianten i söder kommer att få det nya namnet Leopardus guttulus.

”Väldigt lite var – och är fortfarande – känt om den här rasen” sade Eizirik till National Geographic. ”Det har funnits vissa initiala studier om dess diet, men man har fortfarande dåliga kunskaper om det mesta av dess grundläggande biologi, inklusive täthet, livsmiljö och utvecklingen för populationen.”

Översatt från engelska