Ny studie stärker samband mellan Ipren och stroke
Ny dansk forskning stärker sambandet mellan antiinflammatoriska läkemedel och stroke. (Foto: AFP/Jack Guez)


Det är sedan tidigare känt att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren, Diklofenak och Naproxen ökar risken för stroke. Nu stärks sambandet ytterligare sedan nya danska forskningsrön presenterats på det pågående europeiska hjärtläkarmötet i Stockholm.

Läkemedlen det handlar om tillhör en grupp läkemedel som kallas NSAID (icke steroida antiinflammatoriska/antireumatiska läkemedel).  De verkar smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande. Flera av läkemedlen är receptfria.

Den aktuella studien bygger på statistikkörningar bland 450 000 danskar som någon gång fått läkemedlen utskrivna, rapporterar TT.

På lprens bipackssedlar framgår det att ”Ipren kan medföra en liten ökad risk för hjärtinfarkt eller stroke” och ”särskilt stor är sannolikheten vid höga doser och vid långvarig användning”.

Det danska läkemedelsverket gick redan ut i vintras och varnade för de allvarliga biverkningarna av värktabletter och enligt Expressen ansåg då den danske hjärtprofessorn Christian Torp-Pedersen att ”värkpillren  orsakar lika många dödsfall bland friska som trafiken”.